Zelle е безбедно да испраќа и прима пари од доверливи луѓе

Сподели на:

Можете да испратите пари на некој што го познавате и имате доверба користејќи Zelle. мобилен се приклучи на услугите како PayPal и Venmo во 2017 година како лесен начин за испраќање и примање пари на вашиот телефон. Има многу од овие услуги. Измамниците и измамниците сè повеќе ги следат корисниците на Zelle, што доведе до тоа некои експерти од областа да ја доведат во прашање севкупната безбедност на апликацијата.

 • Zelle е безбеден ако испраќате пари само на луѓе што ги познавате и им верувате.
 • Откако ќе дадете дозвола за плаќање, не можете да го спречите.
 • Zelle ја користи дигиталната инфраструктура на вашата банка, така што можете да бидете сигурни дека вашите пари ќе бидат безбедни.

Исто така прочитајте

Како да извезувате белешки и објави засновани на текст од Фејсбук
Дали имате проблеми со апликацијата Амазон? 7 начини за решавање проблеми
Како да ги зачувате насоките на „Карти на Google“ на вашиот телефон за да можете да ги користите офлајн додека возите

Што е Зела?

Zelle е онлајн платформа за брзо испраќање и примање пари помеѓу банкарските сметки во САД.

Има многу финансиски институции кои го олеснуваат испраќањето и примањето пари помеѓу сметките. Можете да го користите Zelle со одење на или апликација на банка која е дел од услугата или со одење во iOS или App Store.

Zelle е безбедно да испраќа и прима пари од доверливи луѓе

Zelle стана популарно место за криминалци бидејќи е „официјален“ дигитален систем за плаќање што е вграден во многу банкарски апликации.

Зеле, пак, е направен од банки и е направен да биде безбеден. Zelle е безбеден начин за плаќање бидејќи користи шифрирање за да ги заштити вашите информации. Бидејќи на измамниците им е потешко да дојдат до личните информации на корисниците, тоа е побезбедно од Venmo и Cash App.

Но, некои добро познати случаи на измами покренуваат прашања, а заштитата на Zelle за клиентите не е многу силна ако нешто тргне наопаку.

 • Најголемата мана на Zelle е тоа што не ги штити плаќањата што се одобрени од измама. Ако плаќате за нешто онлајн со Zelle и никогаш не го добиете, немате начин да си ги вратите парите.
 • Ако го користите Zelle за да купите нешто од Craigslist, на пример, и дознаете по фактот дека продавачот е измамник, нема да ви ги вратат парите. Зеле вели дека не треба да плаќате на некој што не го познавате ако не го познавате.
 • Ќе ви треба телефонски број или адреса на е-пошта на лицето на кое сакате да испратите пари за да го користите Zelle.
 • Кога користите Zelle, испраќајте пари само на луѓе што ги познавате и им верувате со вашите пари. Штом се пратат парите, ги нема. Ако не постои начин да се заштити купувачот, статусот на нарачката е „ВО ТЕК“. Ако испратите пари на погрешна личност, немате друг избор освен да чекате таа личност да ги врати.
 • Всушност, некои лоши луѓе се обидуваат да го искористат тоа во своја полза. Измамниците може да се обидат да ве натераат да им испратите пари преку Zelle за да можат да ви ги украдат парите. Ако некој што не го познавате ви испрати барање за плаќање Zelle, треба да го одбиете.

Медиумските извештаи велат дека банките одбиваат да им помогнат на жртвите на измами и измами бидејќи Zelle не штити од измами.

Но, вие воопшто немате одбрана. Без разлика дали сте се согласиле со трансакцијата, можеби сте заштитени или не. Меѓутоа, најчесто, сите трансакции што се направени без дозвола ќе бидат вратени целосно.

Леснотијата на користење на Zelle, исто така, може да им овозможи на лошите луѓе и измамниците да добијат акредитиви на Zelle со користење на социјален инженеринг. Измамниците користат социјален инженеринг за да ги натераат луѓето да им дадат лични информации лажејќи за тоа кои се или што сакаат.

Криминалците користеа социјален инженеринг за да стапат во контакт со луѓе и да побараат код од два фактори што му треба на Zelle за да отвори сметки. Кога тоа ќе се случи, на крадците им е лесно да постават сметка на Zelle користејќи ги информациите на жртвата.

Можете да се заштитите од вакви напади на ист начин како што се заштитувате фишинг, малициозен софтвер и други социјални инженерски напади.

 • Не ги давајте вашите лозинки на луѓе што не ги познавате.
 • Погрижете се секоја од вашите онлајн сметки да има силна, единствена лозинка.

Кога користите Zelle за испраќање пари, тоа е исто како некому да му дадете кеш. Поради ова, банките велат дека треба да испраќате пари само на луѓе што ги познавате и им верувате.

Кои алтернативи на Zelle се достапни?

Кога давате пари некому за прв пат, користете услуга како PayPal. Надоместоците на PayPal се многу високи, но заштитата што ја нуди е многу подобра. Откако ќе запознаете некого доволно добро за да му верувате, можете да го користите Zelle за инстант жичен трансфер.

Алтернативите на Zelle вклучуваат: Можам да мислам на неколку:

 • PayPal: Таа е една од најстарите апликации за дигитално плаќање peer-to-peer и е лесна за користење. Меѓутоа, ако купувате работи со пари од пријателите или семејството, тоа е скапо. Уште поважно, тоа не ви дава голема сигурност кога купувате работи преку Интернет.
  Google Pay не е толку популарен како Venmo и PayPal, иако е стандардниот систем за плаќање на многу уреди со Android. Иако е бесплатен и работи со широк опсег на уреди, апликации и услуги на Google, сепак е практичен начин за испраќање пари на пријателите и семејството.
 • Венмо: Venmo е апликација за социјални трансакции што ви овозможува да видите што прават вашите пријатели и семејството (но трансакциите може да се направат и приватни). Venmo го олеснува делењето на сметките, но ако користите кредитна картичка, треба да платите такса од 3 проценти.
 • Апликација за готовина: Апликацијата за дигитално плаќање на Square е многу слична на Venmo на многу начини (иако и недостигаат социјални карактеристики како што е можноста да се види како вашите пријатели и семејството ги трошат своите пари). Испраќањето пари со кредитна картичка чини и 3%, но ова е една од ретките апликации што директно работи со криптовалути.