Корисниците на Youtube Shorts имаат шанса да заработат 100 милиони

Сподели на:

YouTube најавува фонд од 100 милиони долари за да им плати на креаторите на содржини кои прават хит видеа на неговата функција за видео во кратки форми Shorts. Фондот ќе стартува во наредните месеци и ќе ги плати креаторите оваа година и 2022 година, “, рече YouTube. YouTube соопшти дека новиот фонд ќе плаќа илјадници создавачи секој месец чии видеа на Shorts добиваат најголем ангажман од гледачите.

Корисниците на Youtube Shorts имаат шанса да заработат 100 милиони


Инвестицијата доаѓа додека платформите се тркаат да привлечат млади создавачи кои создаваат огромни следбеници на обожаватели - и голем потенцијал за заработка со снимање кратки комедија и танцови рутини. Компанијата ја лансираше својата функција Shorts уште во 2020 година, која треба да ги предизвика оние што се допаѓаат TikTok , Макари од Инстаграм Snapchat, и сега компанијата бара да фрли повеќе пари за тоа.

До денес, според Извршниот директор на Google, Сундар Пичаи, функцијата се покажува како успешна бидејќи генерира околу 6.5 милијарди прегледи дневно. Фондот за шорцеви на YouTube ќе им биде исплатен на креаторите во текот на 2021 до 2022 година, соопшти компанијата. Исто така, ќе почне да тестира и повторува на рекламите за подобро да ги разбере нивните перформанси.

TikTok лансираше фонд за создавачи во јули, а подоцна го зголеми своето финансирање на 1 милијарда долари (околу 7,350 крори) Фондот ќе стартува во наредните месеци и ќе ги плати креаторите оваа година и 2022 година. Платформите се тркаат за да привлечат млади создавачи кои создаваат огромни следбеници на обожаватели со снимање кратки комедија и танцови рутини. TikTok го започна трендот на кратки видео клипови и брзо беше копиран од други апликации.

SnapChat ги наградува своите врвни креатори на содржина со 1 милион долари дневно за содржина што ја гледаат многу луѓе

Оставете коментар