Кој е подобар React или Angular

Сподели на:

Angular, React се сите исклучително популарни JavaScript библиотеки и рамки за развој на сложени, реактивни и модерни веб-кориснички интерфејси. Навистина, со додавање на библиотеки како што се React Native, Ionic (со Angular или со React) или NativeScript, можете дури и да креирате домашни мобилни апликации за мобилни уреди користејќи Angular и React.

Изборот на оптимална javascript структура за раст на апликациите, од друга страна, е значаен потфат. Angular е структура во Javascript, додека Reactjs е колекција во Javascript. Поради фактот што тие се фундаментално различни, мора да ги споредиме користејќи различни критериуми. Пред да навлеземе во контрастот, дозволете ни да погледнеме сеопфатен преглед на React и Angular.

Што е точно React?

React често се нарекува „V во структурата MVC“. Ова е, исто така, најмалку опипливото објаснување што новодојденец може да го добие, бидејќи (V)ews се типично датотеки без логика контролирани од контролер. Дополнително, рамки како што се Angular, Backbone, Ember и други веќе вклучуваат доволно слоеви за преглед - што го поставува прашањето зошто V во MVC треба да се замени со React.

Одговорот е дека React нема намера да ги замени нашите ставови; Наместо тоа, има намера да ги зголеми со овозможување создавање на компоненти за кориснички интерфејс со многу повеќекратна употреба (ленти со јазичиња, полиња за коментари, модали за скокање, списоци, табели за подредување итн.).

Со други зборови, централната идеја на React е како што следува: што ако можете да креирате сопствен HTML елемент со приспособена функционалност? На пример, може да се создаде а елемент што прикажува област за текст, го потврдува текстот внесен во областа за текст и ја испраќа формата кога ќе се притисне копчето за ентер - сето тоа со додавање на една линија код: . (За оние кои доаѓаат од Angular светот, React Components може да се сметаат како блиска аналогија на Директивите.)

Што е аголна?

Angular го зема своето име поради фактот што HTML таговите се затворени во аголни загради. Овој блог е подготвен да обезбеди преглед на Angular, широко користена и широко користена рамка од клиентот.

Angular, порано познат како AngularJS, е рамка за веб-апликација од предниот дел на Google со отворен код JavaScript (базирана на TypeScript). Оптимизиран е за развој на динамични веб-апликации. Оваа рамка ви овозможува да развивате апликации од предниот дел без потреба од дополнителни приклучоци или рамки. Angular е рамка за развој на најсовремени апликации од страна на клиентот, особено апликации за една страница. Вклучува голем број функции и алатки кои го поедноставуваат развојот на апликациите, а истовремено обезбедуваат врвни резултати во изведбата.

Оваа рамка може да се користи за креирање апликации за една страница. Оваа аголна рамка е целосно напишана во JavaScript. Angular поддржува различни платформи, вклучувајќи мобилни, веб и десктоп мајчин. Поединци кои се запознаени со Angular алатките исто така можат да добијат шеми за дизајн за креирање задачи на начин што може да се одржува. Ќе ви биде полесно да користите класи и методи ако работите со добро изработена Angular апликација. Се користи структура на код што е прифатлива за корисниците, што им овозможува на корисниците да трошат помалку време за да сфатат што се случува.

Поради својата природа со отворен код, Angular е многу сличен на рамката JavaScript. Google беше примарен извор на информации за Angular. Тим на програмери на Google ја создаде рамката Angular, која е една од најкористените модерни рамки. Поради фактот што тимовите Angular CLI и Angular App Google обезбедуваат голема поддршка и се увезуваат бројни идеи, Angular се смета за актуелен. Оваа прекрасна рамка ги вклучува сите најнови трендови достапни на денешниот пазар.

Споредба помеѓу Angular и React

1. перформанси

аголна

Во реалноста, angular го покрива сето она што го максимизира кодирањето и често предизвикува добро воспоставена мерка за подобрување на перформансите. Кога ја анализираат корисноста на аголниот наспроти реактор, дизајнерите треба да размислат за оваа точка. Максирајте го времето на апсорпција за вашата предложена структура на код, на пример. Следењето, па дури и максимизирањето на дупката ќе ги потврди претходните промени додека градите основа за код за компонентите. Работите на кои не им е потребна обврзувачка пристрасност во податоците може да се обезбедат со постари аголни варијации во препознатлив степен за да се намали сложеноста.

Angular се занимава со $cacheFactory, кој правилно функционира за меморирање на знаењето за кое подоцна се одлучува повторно да се пресмета. PayPal е популарен портал за отплата за над 300 милиони корисници, кој го користат повеќе од 200 земји кои користат Angular како дел од договорите за заштита.

Реагираат

Рециклирањето на делови меѓу програмерите е исклучително вообичаено бидејќи тие ја подобруваат продуктивноста и ги оптимизираат методите за кодирање. Reactjs е избран за рециклирање на компонентите поради неговата приспособливост. Првиот пример се најдобрите делови како што се полето за избор, префрлањето на оригиналната компонента и замената на обвивката. Придржувањето кон таквите однесувања често резултира со ефикасна имплементација и често поттикнува висококвалитетен код, како и одржување на некој вид сложена операција.

2. Квалитет на код

аголна

AngularCLI ја подобрува точноста на кодот. Асимилациите како што се Angular Core, Angular Product и други помагаат да се минимизира сложеноста на системот додека се уште се одржува високо ниво на конзистентност на кодот. AngularCLI ја намали кривата на учење за Angular и исто така им овозможува на програмерите да го предвидат однесувањето на изборот. Како резултат на тоа, можно е да се произведат беспрекорни конструкции, па дури и да се ограничат повторливите напори на програмерите, што на крајот резултира со слаб квалитет на кодот.

Реагираат

Reactjs има неколку точки кои го зголемуваат високиот стандард на неговиот код и често имаат различни рамки за идентификување. Одржувањето на податоците во Reactjs е многу едноставно поради методите за докажување на кодот што ги овозможува со снабдување со Linters. Линтери следат строга листа на правила кои редовно ја ажурираат базата на кодови.

3. Одржување на кодот

аголна

Најдобро е да се градат апликации со една страница. Програмите за една веб-страница вклучуваат рамки за објекти и повеќе елементи за прикажување, кои овозможуваат софтверските податоци да се сместат во различни податоци. Зачувувањето и одржувањето на комплицираните рамки исто така води до механизам кој овозможува комплицирано одржување и исто така има способност да се грижи за комплицираните конвенции за повикување. Вклучува графички контроли со компоненти на UI и исто така рециклира компоненти за да го подобри задржувањето на кодот. Програмерите обично се справуваат со важни прашања за одржување кога станува збор за негување на многу интернет корисници, каде интеграцијата на HTML и Javascript е некако тешко да се постигне поради многу помала модуларизација.

Реагираат

Reactjs е најдобрата рамка за истовремено пишување чист код. Како резултат на тоа, од програмерите повеќе не се бара постојано да ја ревидираат истата точка; Наместо тоа, тој всушност ги принуди програмерите да развијат код кој работи добро со малите компоненти без да се повторува.

Со овозможување на развој на компоненти за повеќекратно користење на UI, Reactjs овозможува повторна употреба на кодот. Поради фактот што Reactjs овозможува развој на приспособени компоненти на Reactjs, едноставно е да се вклучат непроверени области за внесување и исто така брзо да се идентификуваат компонентите со уникатни конвенции за именување.

4. Двонасочни податоци Обврзувачки

аголна

Двонасочното врзување податоци е сигурен метод за пренос на податоци од големи софтверски апликации базирани на ERP како што се клинички софтверски апликации, софтверски апликации за ревизија и разни други софтверски апликации кои имаат исклучително комплицирани барања. Angular користи двонасочно поврзување на податоци, и затоа нема сомнеж дека ниту еден друг технолошки оџак не може да ја уништи синхронизацијата помеѓу две различни компоненти како што тоа го прави angular. Ги одржува двата слоја ажурирани со истите информации. Ја поврзува HTML компонентата со дизајнерската променлива и не само што ја прикажува, туку дополнително ја трансформира во задниот дел.

Реагираат

Reactjs не користи автоматизирана процедура за врзување податоци и, исто така, наместо тоа користи директен и исто така силен дизајн.
Тој користи два различни методи за врзување податоци со цел да се управува и со голема количина на парсирање и, исто така, со голема контрола на податоците.

5. Разбирање на контурата

аголна

Тоа е живописно и значајно во исто време. Иако на дизајнерите им е предизвик да покриваат бројни теми во Angular, многу е подобро да се одвои време на почетокот за многу подобар развој на апликации.
Започнува со инструкции, компоненти, компоненти, решенија и снимки за потпирање, меѓу другото. Angular има малку поцврста крива на откривање од Reactjs. Кога станува збор за решавање на најтешките прашања во широк спектар на апликации, Angular ја добива битката.

Реагираат

Основните способности за откривање во Reactjs се развој на компоненти, управување со состојби, а исто така и како да се користат реквизитите за поставување.
Иако на дизајнерите им е чудно да составуваат прелиминарни фази, бидејќи тие се лишени од сложеност, тие прават одличен технолошки куп.
Со учење на основите на Reactjs, како и следење на состојбата, а исто така и пренос на собирање, ќе бидете на добар пат да започнете со развој на апликации.

6. Крива на учење

аголна

Совладувањето на Angular бара значително повеќе време отколку совладувањето на React.
Тоа е сеопфатен систем кој бара запознавање со сродните дефиниции како што се MVC и TypeScript.
Иако времето поминато во учење несомнено ќе биде исплатено во смисла на разбирање за тоа како функционира предниот дел.

Реагираат

React е делумен систем, кој бара употреба на библиотеки од трети страни. Обезбедува едночасовен водич кој ве запознава со основите. Единствениот потенцијален камен на сопнување во совладувањето на React е библиотеката Redux, која се користи во приближно 60% од апликациите базирани на React.

7. Тестирање

аголна

Две рамки, Jasmine и Karma, може да се користат за тестирање на Angular проекти, и двете работат исклучително добро. Јасмин гарантира дека случаите за тестирање се читливи за луѓе, додека Карма овозможува тест-случаите да се извршуваат на кој било прелистувач или конфигурирана платформа.

Реагираат

Jest (тест тркач), тврдења и библиотека за исмејување се користат за тестирање на апликациите React. Понекогаш се користи заедно со Enzyme, што ја подобрува функционалноста на тестот.

8. заедница

Според истражувањето спроведено од StackOverflow, 67% од програмерите претпочитаат React, додека 42% претпочитаат Angular. Огромниот успех на React може да се припише на неговата употреба во висококвалитетни потфати како што се Instagram и Facebook. Сепак, подобро е да се обиде еднаш отколку да се процени туѓото искуство.

9. Генерализација

аголна

Angular е рамка која работи добро и за веб и за мобилно креирање. Сепак, Ionic е одговорен за значителен дел од мобилниот раст. Дополнително, слично на React, Angular има платформа за развој на мобилни уреди. NativeScript е еквивалент на React Native.

Дополнително, Angular може да се користи за изградба на веб-апликации на една и повеќе страници.

Реагираат

React е платформа која може да се користи за создавање на веб, но и за мобилни телефони. Сепак, мора да се интегрира со Кордова за мобилно производство.

Дополнително, постои систем за развој на мобилни телефони наречен React Native. React овозможува креирање на веб-апликации со една и повеќе страници.

Заклучок

Изборот на најдобрата структура за развој на апликации е тешка задача за многумина од вас, но споредбата погоре ќе ви помогне да го направите најдобриот избор. Reactjs му користи на тимот бидејќи им овозможува да креираат апликација од мала крива на разбирање. Кога развиваат деловни апликации од големи размери, организациите може да претпочитаат Angular. Тој е способен сам да решава различни прашања, без потреба од надворешна помош.

Ако сè уште не сте сигурни кој е најдобриот, консултирајте се со експерти за Relief. Ние сме токму тука за да ви помогнеме со испитувањето и развојот. Можете да ангажирате аголни програмери, како и развивачи на React за да се осигурате дека вашата апликација расте ефикасно.

Прочитај повеќе | Безбедноста на апликациите се менува со архитектурите на облакот

Оставете коментар