Минималниот услов за процесорот за Windows 11 може да биде намален од Microsoft

Сподели на:

Дел од вниманието што го доби најавата на Windows 11 беше привлечено од Минималните системски барања на Мајкрософт. Имаше фрустрација кај многумина што нивните релативно нови компјутери нема да можат да се надградат. А нов блог пост од Мајкрософт се справува со некои од овие грижи. Компанијата, исто така, може да биде подготвена да дозволи чиповите од 7-та генерација на Intel и AMD Zen1 да работат со Windows 11 на нивните компјутери.

Windows 11 може да се инсталира на процесори од 7-та генерација од Windows Insiders. Како резултат на тоа ќе биде можно поголемо разбирање на безбедноста и перформансите.

Минималните системски барања на Windows 11 првенствено се засноваат на барањата за безбедност и перформанси, како што веќе знаевме. Мајкрософт вели дека минималните системски барања се неопходни за софтверот и хардверот да можат да се прилагодат за да ги исполнат очекувањата на корисниците.

Мајкрософт објаснува дека компанијата бара TPM 2.0 за голем број безбедносни функции, но неговото барање создаде контроверзии. Техничкото барање на TPM 2.0 за Windows 11 не треба да се промени како резултат на најновите вести, но може да влијае на минималното барање на процесорот.

Мајкрософт наведува три принципи за минимални барања:

  1. Како дел од безбедносните подобрувања на Windows 11, потребен е хардвер кој поддржува технологии како Windows Hello, Device Encryption, безбедност базирана на виртуелизација (VBS), интегритет на код заштитен со хипервизор (HVCI) и безбедно подигање. Тестираните уреди со оваа конфигурација покажаа намалување на малициозен софтвер за 60%. Windows 11 ги поддржува сите процесори со вграден TPM, безбедно подигање и VBS и специфични VBS способности.
  2. Корисниците кои се надградуваат на Windows 11 ќе имаат пристап до поддршка и доверливост. Новиот модел на Windows Driver заедно со нашата поддршка за OEM и силиконски партнери им овозможија да постигнат 99.8% искуство без падови.
  3. Мајкрософт го дизајнираше Windows 11 да работи со вашите постоечки апликации. Microsoft Teams и Office бараат минимални барања за перформанси од >1GHz, процесори со 2 јадра, 4GB меморија и 64 GB простор.

Чиповите на Intel 8th Gen, AMD Zen 2 и Qualcomm сериите 7 и 8 ги исполнуваат горенаведените принципи, според Microsoft. Се тестираат и AMD Zen 1 и Intel 7-та генерација процесори.

Ќе тестираме за да ги идентификуваме уредите што работат на Intel 7-та генерација и AMD Zen 1 кои ги исполнуваат нашите принципи додека ги објавуваме на Windows Insiders и партнери со OEM, вели Microsoft.

Како што Мајкрософт експлицитно наведува во својот блог пост, не верува дека постарите чипови ќе работат. Луѓето со овие системи можеби нема да можат да се надградат. Компанијата рече: „Ние исто така знаеме дека уредите што работат на Intel 6-та генерација и AMD pre-Zen нема да ги [исполнат горенаведените принципи].

Апликација за компјутерска здравствена проверка не им кажа на луѓето зошто нивните компјутери не ги исполнуваат барањата, предизвикувајќи конфузија околу тоа дали можат или не да се ажурираат на Windows 11. Во претходното ажурирање, Microsoft им кажа на луѓето зошто нивниот систем не може да се надгради со помош на апликацијата, но сега компанијата одлучи целосно да ја повлече апликацијата.

Како резултат на добиените повратни информации досега, Мајкрософт признава дека не бил целосно подготвен да објасни зошто не е возможна надградба на Windows 10. Мајкрософт понатаму изјави: „Привремено ја отстрануваме апликацијата за да може нашите тимови да ги адресираат повратните информации. Ќе го вратиме онлајн како подготовка за општа достапност оваа есен“.

Проверете повторно наскоро за нашите практични со првата верзија на Windows 11 Insider.

Прочитај повеќе| Мајкрософт ги отстранува овие функции од Windows 11

Оставете коментар