4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook

4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook

Снимањето слика од екранот на Macbook е лесен процес. Ако додека работите треба да направите снимка од екранот на Macbook Air или Macbook pro, постојат неколку методи за да направите слика од екранот на Macbook. Ќе покажеме како да направите снимка од екранот на Macbook користејќи ги достапните кратенки.

Чекор по чекор водич за правење скриншот на Mac.

Следете ги триковите подолу за да направите снимка од екранот во Macbook.

За да направите слика од екранот на целосниот екран на Mac.

4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook
Shift+Command+3
 1. Притиснете и задржете Shift + Command + 3 заедно по кој било редослед да направат скриншот.
 2. Сега ќе видите минијатурна слика во аголот, уредете ја пред да ја зачувате.

За да направите слика од екранот на избраниот екран на вашиот Mac.

4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook
Shift+Command+4
 1. Притиснете Command + Shift + 4 заедно можете да ги притиснете заедно по кој било редослед.
 2. Вашиот курсор ќе стане вкрстена тоа е добра вест, можете да продолжите понатаму и сега има различни опции.
  • Повлечете го глувчето/таблата за патеката – Притискање на копчето на глувчето/таблата за песна и преместете го делот од екранот што сакате да го снимите. Ослободете ја подлогата или копчето на глувчето притиснато за да го снимите вашиот избор.
  • Притиснете празно место – Кога ќе притискате празно место voila!! крстот се претвори во камера. Сега одете на прозорецот за кој сакате да направите слика од екранот. Се зема бела граница околу прозорецот.
  • Притиснете и задржете празно место – Откако ќе изберете дел од екранот снимен со влечење на глувчето и подлогата за подлога, но не отпуштајте го и притиснете и задржете го глувчето. Понекогаш сакате да го репозиционирате изборот. Така, на овој начин можете да го поместите изборот за да го направите совршено да одговара на делот што сакате да го изберете.
  • Држете го притиснато копчето Shift – Откако ќе изберете дел од екранот снимен со влечење на глувчето и подлогата за подлога, но не отпуштајте го. Ги заклучува страните на изборот, но можете да се движите нагоре надолу за да го репозиционирате дното.
 3. Сега ќе видите минијатурна слика во аголот, уредете ја пред да ја зачувате.

За да направите слика од екранот на Macbook со помош на апликацијата Screenshot.

4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook
Shift+Command+5

Новата функционалност е достапна од MacOS Mojave.

4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook
4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook 1
 1. Притиснете Command + Shift + 5 заедно ќе добиете мал панел како што е прикажано погоре што го прикажува цел екран, прозорец, опција за избор.
 2. Кликнете на копчето Опција за да изберете каде сакате да ја зачувате снимената слика.

Забелешка: Ако сакате да ја затворите апликацијата, притиснете вкрстено на левата страна или притиснете го копчето за бегство. Покрај снимката од екранот, можете да снимате и видео од екранот и одбирањето со помош на горниот панел.

За да направите слика од екранот на лентата за допир на Macbook.

Некои од корисниците на Macbook Pro кои имаат опција за лента за допир може да бидат заинтересирани да направат снимка од екранот на лентата на допир.

 1. Притиснете Command + Shift + 6
 2. Сега ќе видите минијатурна слика во аголот, уредете ја пред да ја зачувате.

Прочитај повеќе | Вршење на фабрички ресетирање на Mac на Вистинскиот начин

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена