Outlook не е најдобриот клиент за е-пошта за Linux Windows и macOS

Сподели на:

Во оваа статија ќе разговараме зошто Outlook не е најдобриот клиент за е-пошта за Linux Windows и macOS. Е-поштата стана наш начин на комуникација. Комуникацијата со надворешниот свет во голема мера се остварува преку е-пошта. Иако повеќето луѓе користат Telegram и други платформи за разговор, ние сепак претпочитаме е-пошта. Кои се причините зошто избирате е-пошта пред другите? Нашите комуникации се дигитално документирани, една работа.

Лесно е да се следат нишките за е-пошта за да се следат разговорите со едно лице (или повеќе луѓе). Форматот на е-пошта ми е исто така познат поради нашата долгогодишна употреба на е-поштата одамна.

Тогаш дали треба да се занемарат разговорот и другите средства за комуникација? Не, не мислиме така. Во случај на кореспонденција, претпочитан метод за интеракција е преку е-пошта. Услугата е брза, лесна и секогаш достапна. Примачот ќе ја добие комуникацијата во секој случај, без разлика дали е онлајн или не.

Сепак, постои еден помал проблем. Како треба да се избере клиент за е-пошта? Апликациите се достапни за многу платформи, но не сите апликации се достапни на секоја платформа. Покрај Apple Mail за macOS, Outlook за Windows и macOS и Evolution за Linux, ќе најдете различни други опции. Мнозинството луѓе долго време мислеа дека Microsoft Outlook е најдобриот клиент за е-пошта на планетата.

Оние од вас кои решиле проблеми со Outlook знаат колку може да биде незгодно кога се чувствува лут. Имањето проблеми со Outlook предизвика некои од нас повторно да го инсталираат оперативниот систем за да го поправат. Иако ситуацијата беше малку невообичаена, тоа е добар пример за начинот на кој клиентот за е-пошта може да не функционира. Фактот дека Apple Mail е ограничен на Mac OS предизвикува загриженост, иако тоа е многу добра апликација за е-пошта. Имајќи предвид дека Apple Mail е достапен за Linux, macOS и Windows, би го ставиле на самиот врв на оваа листа. Тоа, сепак, не е така.

Па, што е со тие три главни оперативни системи за десктоп: Дали еден клиент за е-пошта ги покрива сите нив? Кој клиент се издвојува меѓу нив ќе ве изненади. Кое беше изненадувањето? Бидејќи се чинеше дека основачката компанија ќе го исфрли софтверот, луѓето генерално ја отпишуваа оваа апликација. Клиентот за е-пошта не го допре дното, но имаше малку ренесанса, што резултираше со тоа што беше меѓу најчистите и најсигурните клиенти. Клиентот за кој станува збор е Thunderbird.

Тоа е лудо! Што е со облакот?

Разбирливо е дека многумина од нас користат облак или SaaS за е-пошта. Многу услуги за е-пошта базирани на облак, како што се Gmail, Microsoft 365 и така натаму ни се достапни преку веб. Доста луѓе одат по тој пат. Недостаток е тоа што може да стане прилично незгодно - особено ако веќе имаме многу отворени јазичиња на нашиот прелистувач. Thunderbird може да ракува со е-пошта од сите видови, вклучително и Gmail и Office 365.

Поради својата флексибилност и можност за проширување, Thunderbird го добива нашиот глас. Thunderbird не е ограничен само на POP и IMAP. Можете да го користите овој клиент за е-пошта со отворен код за да се поврзете со:

 • Gmail
 • Канцеларијата 365
 • icloud
 • размена
 • и повеќе

Самите услуги покриваат огромна количина на земја. Додека некои од нив бараат да се преземат конкретни чекори (како што се овозможување IMAP или користење лозинки за апликации), крајната поента е дека тие функционираат. И работеше добро.

Но, кои се предностите?

Употребата на апликациите за е-пошта е веројатно веќе многу интегрирана во нашиот секојдневен живот. Добро ви служи (најчесто) и постои со години. Веб-прелистувачот најчесто се користи за прегледување на вашата е-пошта. Генерално, сите ние имаме повеќе сметки за е-пошта. И ние мораме да ги следиме во текот на денот, и можеби го имаме истото искуство. Како резултат на тоа, можеби ќе треба да управуваме со повеќе главни сметки за е-пошта, а префрлањето помеѓу картичките на прелистувачот едноставно не тера да сакаме да престанеме да комуницираме и да исклучиме сè. Thunderbird може да биде апликација за е-пошта која може да се користи за да ги собере тие сметки за е-пошта на едно место и да ги направи лесно достапни.

Што е со календарот?

Покрај тоа што е сè-во-едно група софтверски пакет, Outlook има многу други функции. Покрај е-пошта и календар, има контакти, листа на задачи. Ајде да се соочиме со тоа, луѓето користат Outlook за да управуваат со нивната е-пошта и календар. За повеќето домашни корисници, Outlook е нивната единствена програма за е-пошта.

Знаеш што? Можеме да пристапиме до нашиот календар по избор користејќи ја вградената функција Календар на Thunderbird. Покрај тоа, Thunderbird може да се пофали практично со секоја карактеристика што можете да ја замислите:

 • Архивирање на пораки.
 • Управување со датотеки со големи големини на датотеки.
 • Автоматски го филтрира ѓубрето.
 • Тој е многу приспособлив.
 • Блокирање на далечинска содржина и не следење.
 • Ажурирањата се автоматизирани.
 • Адресар до кој можете да пристапите со еден клик.
 • Потсетник за прилог.
 • Додатоци со моќна функционалност.
 • Тематски е.
 • Лента со алатки за брзо филтрирање.
 • Паметно организирајте ги вашите документи.
 • Блокирање слики од далечина.
 • Заштита од фишинг.
 • Пребарувањето е лесно.
 • Кориснички интерфејс со јазичиња.
 • Вградена шифрирање.

Клучни се перформансите и ефикасноста

Перформансите и ефикасноста на Thunderbird се 2-те главни причини зошто го препорачуваме за сите платформи. Thunderbird ја нуди најдобрата комбинација на перформанси, ефикасност и карактеристики на сите клиенти за е-пошта што ги користевме (и користевме еден тон од нив). Бидејќи животот е толку зафатен, ефикасноста и перформансите се клучни.

Едноставниот, лесен за користење распоред го прави Thunderbird едноставен за користење и го прави читањето, пишувањето и управувањето со е-пошта неверојатно лесно. Овој клиент е едноставен за користење и не бара крива за учење. Thunderbird работи исклучително добро дури и кога вашето сандаче е полно. Thunderbird се справува со она со што се бори Outlook.

Всушност, можеби честопати ќе треба да се занимавате со PST и OST-датотеки додека работите со Outlook. Thunderbird продолжува да работи непречено без никакви проблеми.

Во нашиот живот секојдневно се случуваат многу работи. Неопходно е да се користат вистинските алатки. Не можеме да се справиме со корупциите и дефектите и на нашиот веб-прелистувач и на клиентот за е-пошта. Thunderbird е најдобриот клиент за е-пошта што го најдовме за Windows, MacOS и Linux. Thunderbird не е совршен, но е лесен избор пред конкуренцијата.

Прочитај повеќе | Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?

Оставете коментар