Новата верзија на Windows ќе биде претставена на 24 јуни од Microsoft

Мајкрософт ги отстранува овие функции од Windows 11

Кога ќе биде објавен Windows 11, Microsoft ги отстранува овие функции од Windows 11. Microsoft сака да ви помогне да се приспособите на претстојните промени. Како што вели Мајкрософт, надградбата на Виндоус 11 повлекува бројни „застарување и отстранување на функциите“.

Што може да очекувате во однос на модификациите и отстранувањата:

 • Cortana ќе биде отстранета од првото искуство со подигање и повеќе нема да биде прикачена на лентата со задачи.
 • Кога е поврзан со сметка на Microsoft, позадината на работната површина не може да се пренесе на или од уред.
 • Internet Explorer е деактивиран. Microsoft Edge се препорачува како алтернатива бидејќи поддржува IE режим, кој може да биде корисен во некои околности.
 • Математичкиот влезен панел е деактивиран. Math Recognizer е апликација која само-инсталира која вклучува контрола на математички влез и препознавање. Оваа модификација нема ефект врз математичкото мастило во апликации како OneNote.
 • Брзиот статус и неговите придружни опции се бришат од заклучениот екран.
 • S Mode моментално е достапен исклучиво во домашната верзија на Windows 11.
 • Snipping Tool е сè уште достапна, но оригиналниот дизајн и функциите на верзијата на Windows 10 се заменети со оние на софтверот порано познат како Snip & Sketch.

Тоа не е целата слика. Менито Start на Windows 11 исто така се менува. Она што можете да очекувате да ја видите промената во тој оддел е следново:

 • Апликациите со именувани групи и папки веќе не се поддржани, а распоредот во моментов не може да се промени големината.
 • При надградба од Windows 10, закачените апликации и веб-локации нема да се мигрираат.
 • Функцијата Live Tiles е деактивирана.
 • Режимот за таблети исто така се исфрла

Мајкрософт објави листа на промени во функционалноста на лентата со задачи.

 • Иконата на лентата со задачи за луѓе е отстранета.
 • Одредени икони може да исчезнат од системската фиока (systray) на надградените уреди, вклучително и оние со претходни модификации.
 • Дозволено е само порамнување до дното на екранот.
 • Апликациите повеќе не можат да ги менуваат деловите на лентата со задачи.

Тоа не е се! Повеќе ставки заминуваат.

 • Временската линија е избришана. Microsoft Edge нуди некои споредливи функции.
 • На екраните од 18 инчи и поголеми, Тастатурата на допир повеќе нема да ги приклучува и отклучува конфигурациите на тастатурата.
 • Паричникот го нема.
 • Конечно, 3D Viewer, OneNote за Windows 10, Skype и Paint 3D нема да бидат претходно инсталирани на новите уреди со Windows 11, туку ќе бидат достапни за преземање преку Microsoft Store.

Тоа е истата продавница која добива огромен ремонт и апликации за Android, во случај да го пропуштите.

Мајкрософт има долг документ во кој се детализирани сè што е поврзано со Виндоус 11, вклучително и список на отстранување и укинување, како и други корисни информации во врска со оперативниот систем. Алтернативно, можете само прочитајте ја нашата покриеност и добијте брз буквар на темата со посета на нашиот сеопфатен преглед на најавите за Windows 11.

Прочитај повеќе| Минимални системски барања за Windows 11

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена