Ако го полните телефонот со 200 W, ова е она што се случува.

Ако го полните телефонот со 200 W, ова е она што се случува.

Дали сте љубопитни Ако го полните телефонот со 200W, еве што се случува. Брзините на полнење на батеријата на мобилните телефони значително се зголемија во текот на претходните неколку години, бидејќи многу бизниси ги поместија границите на способноста на телефонот и се натпреваруваа еден со друг. Една кинеска компанија за паметни телефони неодамна го претстави својот Технологија на батерии за брзо полнење HyperCharge 200W, кој може целосно да наполни батерија од 4,000 mAh за осум минути. Apple можеби се двоуми дали да ја зголеми брзината на полнење на iPhone над 20W.

Една опција за решавање на ограничувањата на батеријата со кои се соочуваат производителите на паметни телефони е да се скратат временските интервали помеѓу циклусите на полнење. Додека просечниот капацитет на батеријата не може да се зголеми, мобилните телефони стануваат посложени, вградувајќи компоненти способни да трошат повеќе енергија. Одредени производители на паметни телефони можеби се обидуваат да го намалат времето на полнење на нивните паметни телефони наместо да ја зголемат нивната дебелина. Тоа ќе го реши проблемот со големината на батеријата. OnePlus ја зголеми брзината со која се полнат неговите батерии во последните неколку години. Првично, ова беше искористено за да се оправда отсуството на безжично полнење на паметните телефони на компанијата.

Полнењето со највисока можна стапка обично има негативен ефект. Здравјето на батеријата може да се намали побрзо како резултат на деградацијата предизвикана од овој уред. Таквата отстапка може да биде прифатлива за одредени корисници на моќ на паметни телефони. Зголемената стапка на полнење, од друга страна, можеби не е привлечна за оние кои сакаат да ги задржат своите уреди подолг временски период. Следното е она што Xiaomi тврди дека се случува кога рутински го полните телефонот на 200W.

Потребен е побрз полнач и помоќен телефон за користење на технологијата HyperCharge од 200 W. Телефоните на Xiaomi нема сите да поддржуваат поголема брзина. Клиентот има можност да полни нов уред со полнач од 200W или стандарден. Полначите со побрза стапка на полнење мора да се купат посебно. Со користење на енергија од само 200 W во итни околности, здравјето на батеријата на телефонот може да се зачува.

Некој на социјалните мрежи го праша Xiaomi за опаѓање на здравјето на батеријата како резултат на новата брзина на полнење. Производителот на мобилни телефони одговори дека по 800 циклуси на полнење на 200 W, капацитетот на батеријата ќе се намали на 80%. Тоа се прилично охрабрувачки вести, под претпоставка дека податоците се точни. Доволно е телефонот да трае најмалку две години без да бара замена на батеријата, под претпоставка дека еден целосен циклус на полнење-празнење дневно. Сепак, корисниците на паметни телефони кои имаат намера да користат скап предводник три или четири години можеби ќе сакаат да размислат за рутинско користење на полнење од 200 W.

Xiaomi изјави дека неговите наоди ги надминуваат сегашните кинески барања, кои предвидуваат дека траењето на батеријата на паметните телефони треба да се намали на 60% по најмалку 400 циклуси. Сепак, тоа е апсурдно ниска лента за здравјето на батеријата.

Oppo, кинески производител на паметни телефони, минатата година откри дека неговата технологија за полнење батерии од 40 W го намалува капацитетот на батеријата до 70% во ист број циклуси како што 15W го намалува здравјето на батеријата до 90% капацитет.

Дополнително, Xiaomi најави брзини на безжично полнење до 125W. Овој тип на технологија за брзо полнење бара купување на посебен безжичен полнач и батерија способна да се справи со дополнителната енергија. Иако безжичното полнење е побрзо од полнењето со кабел на 200 W, исто така ја деградира батеријата побрзо од побавните методи.

Прочитај повеќе| Дали бета батеријата на iOS 15 се троши побрзо од iOS 14.6?

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена