Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10

Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?

Една датотека може лесно да се преименува на Windows 10, но станува посложена кога треба да преименувате или промените наставката на неколку датотеки во истата папка.

Иако можете да користите алатки од трети страни (како Microsoft PowerToys за да се обезбеди брзина), Windows 10 нуди повеќе опции за промена на имињата на датотеките преку File Explorer или PowerShell. Во ова упатство, ќе ве водиме како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10, вклучувајќи ја и нивната екстензија, без да користите алатка од трета страна.

Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10 користејќи Windows File Explorer?

Во Windows 10, File Explorer го обезбедува најбрзиот начин за преименување на една или повеќе датотеки.

Прв начин користејќи истражувач на датотеки за истовремено преименување на неколку датотеки на Windows 10

 • Отворете папка со датотеките што сакате да ги преименувате откако ќе го имате File Explorer.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 1
 • Можете да ги изберете со кликнување на празното поле директно од датотеката и влечење на покажувачот над датотеката што сакате да го изберете најбрзиот начин за преименување на вашите датотеки.
 • Тие би биле истакнати со сина боја доколку се правилно избрани.
 • Откако ќе се изберат датотеките, кликнете со десното копче и преименувајте ја која било датотека.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 2
 • Дајте ново име на вашата датотека и новото име се однесува на сите датотеки кога ќе притиснете Enter.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 3

Втор начин со користење на истражувач на датотеки за истовремено преименување на неколку датотеки на Windows 10

 • Одете во папката со датотеките што сакате да ги преименувате без да го напуштите File Explorer.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 4
 • За да ги видите деталите, кликнете на јазичето View.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 5
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 6
 • Потоа ќе се прикаже опцијата Избери ги сите. (Можете и да ги изберете сите датотеки со кратенката на тастатурата Ctrl+A. Може да се обидете да го користите и копчето Ctrl, а потоа кликнете на датотеките, ако треба да преименувате различни датотеки, но не сите.)
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? Како сериски да преименувате неколку датотеки на Windows 10
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 7
 • Во близина на горната десна страна на File Explorer, кликнете на јазичето Home,
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? Како сериски да преименувате неколку датотеки на Windows 10
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 8

 • Со кликнување на копчето Enter ќе го има истото име откако ќе завршите. Последната опција е да кликнете на јазичето Home, потоа на опцијата Преименувај.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? Како сериски да преименувате неколку датотеки на Windows 10
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 9

Преименувајте датотеки користејќи ја командната линија

 • Лоцирајте ја папката што ги содржи датотеките што сакате да ги преименувате.
 • Додека притискате Shift, кликнете со десното копче каде било во таа папка и изберете Отвори командна линија овде.
  • Ако опцијата за командна линија не е видлива, тогаш пребарувањето на лентата со задачи напишете cmd ќе покаже дека програмата cmd ја отвора. Копирај ја патеката на папката од лентата за адреси на истражувачот на датотеки.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? Како сериски да преименувате неколку датотеки на Windows 10
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 10
 • Во командната линија напишете cd
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 11
 • Кога ќе се појави прозорецот Command Prompt, напишете ја командата ren, проследена со тековниот тип на датотека и типот на датотека што треба да се конвертира.
 • „Иако командната линија обезбедува поголема флексибилност од стандардниот метод, тој не е најнапредниот избор.
  • Ова е најзгодната алатка ако сакате да менувате бројни екстензии на датотеки истовремено. Затоа, ако сакате брзо да конвертирате текстуални датотеки во HTML датотеки, користете ја командната линија.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10?
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 12
 • Тоа е тоа; по извршувањето на оваа команда на командната линија, сите ваши избрани датотеки ќе бидат претворени во новиот формат.
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? Како сериски да преименувате неколку датотеки на Windows 10
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 13

Преименувајте датотеки користејќи PowerShell

 • Отворете PowerShell со внесување powershell во полето за пребарување.
 • Притиснете Enter откако ќе ја внесете командата „cd“ и патеката до папката што ги содржи датотеките што сакате да ги преименувате.
 • Секогаш чувајте ги датотеките што сакате да ги преименувате во посебна папка за да избегнете случајно преименување на други датотеки.
 • Сега, можете да го измените преименувањето на вашите датотеки со додавање бројни инструкции.
  • Ќе користиме команда што го заменува „1“ со празно „Ново“,
  • Има дополнителни команди достапни тука.
  • Во нашата ситуација, ќе ја внесеме следнава команда:
   • Режија | Rename-Item –NewName { $_.name –replace „ 1“, „New“ }
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? Како сериски да преименувате неколку датотеки на Windows 10
Како истовремено да преименувате неколку датотеки на Windows 10? 14

Оваа функција дава најмногу можности, но одзема време и е напорна за почетниците, поради што очекуваме дека поголемиот дел од клиентите ќе го заобиколат ова решение. Ако имате слободно време и сакате да дознаете повеќе за оваа програма, можете да експериментирате со различни опции и команди.

Прочитај повеќе | Најдобар начин да се одјавите од Facebook на сите ваши уреди.

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена