Како да направите слика од екранот на цела веб-страница на iPhone или iPad

Сподели на:

iOS на Apple има вградена функција која ви овозможува да правите слики од екранот. Оваа функција исто така ви овозможува да снимате цела веб-страница на вашиот iPhone или iPad, која потоа можете да ја зачувате или споделите како PDF документ. Во оваа статија ќе споделиме како да направите слика од екранот на цела веб-страница на iPhone или iPad.

Исто така прочитајте

Како да го преземете прирачникот за поправка на iPhone 13 Pro Max на Apple
Како да конвертирате HEIC во PNG на iPhone, Mac или компјутер
Како да го користите Find My: од конфигурирање на вашиот iPhone до лоцирање на вашиот AirTag

Како да направите слика од екранот на цела веб-страница на iPhone или iPad

Ако користите апликација за прелистувач од трета страна како Firefox или Chrome, нема да ја видите оваа опција. Достапно е само во Safari, вградениот веб-прелистувач на Apple. Имајќи го тоа предвид, еве како функционира функцијата.

  • Стартувајте го прелистувачот Safari на вашиот iPhone или iPad.
  • Одете на веб-страницата што сакате да ја зачувате.
  • Ако вашиот уред нема копче Home, може да направите слика од екранот со притискање на копчето за вклучување на горниот дел од уредот и истовремено копчето за зголемување на јачината на звукот на десната страна на уредот. Ако сепак сакате да направите слика од екранот, истовремено притиснете ги копчето Home и копчето Sleep/Wake.
  • Во левиот десен агол на екранот, ќе се појави преглед на сликата од екранот. Допрете го за да го отворите интерфејсот за Instant Priview. Имате околу пет секунди да го погледнете пред да исчезне.
  • Допрете го табулаторот „Цела страница“ во горниот десен агол на интерфејсот за преглед.
  • Повлечете ги аглите на рамката околу страницата за да изберете што сакате да снимите, а потоа допрете „Готово“.
  • Допрете го квадратот со стрелка што покажува од него, што е иконата Дејства, за да се појави список на начини за споделување и зачувување.
  • Оттука, можете или да ја споделите снимената страница како PDF користејќи ги горните два реда икони или да ја зачувате некаде (Зачувај во датотеки, на пример) користејќи го менито Акција.

Имајте на ум дека секогаш можете да ги користите алатките за означување за да го промените вашиот PDF пред да го зачувате или испратите на некој друг.