Како да ставите AirTag во изгубен режим

Сподели на:

Мали AirTag во форма на паричка од Apple може да се прикачат на предмети како клучеви и паричници, така што овие додатоци може да се следат со помош на Bluetooth во апликацијата Find My.

AirTags може да се следат со помош на картичката Items во Find My, а ако некој е погрешно поставен, може да се стави во Lost Mode за да се лоцира. Има функција за прецизно наоѓање на iPhone 11 и 12 што го користи чипот U1 за да ги лоцира предметите што биле погрешно поставени во близина на уред на Apple преку Bluetooth, исто така.

Сè уште можете да следите AirTag надвор од опсегот со апликацијата Find My, но таа нема да се потпира на сигналите на Bluetooth од вашиот сопствен паметен телефон. Како алтернатива, Find My Network користи приближно една милијарда уреди на Apple кои моментално се користат низ целиот свет за да ви помогне да го пронајдете вашиот AirTag.

Сè додека AirTag не е во близина, Find My може да ви каже само каде последен пат се појавил вашиот уред на мапа, дури и ако нема уреди на Apple во регионот. Изгубениот AirTag може да се стави во Lost Mode токму поради оваа причина: Така, ако некој со iPhone или уред со Android со овозможен NFC го најде предметот, ќе може да ви помогне да го вратите. Еве како функционира.

Исто така прочитајте

Како да знаете кога да користите CC во е-пошта?
Како да го контролирате освежувањето на апликацијата во заднина во iOS
Како да го користите делот Упатство за мапи на Apple во iOS 15 за да најдете забавни работи што треба да ги правите

Како да ставите AirTag во изгубен режим

  • Стартувајте ја апликацијата Find My iPhone.
  • Допрете Ставки.
  • Допрете го AirTag што треба да биде означен како изгубен.
  • Повлечете надолу по картичката и притиснете Овозможи под „Изгубен режим“.
  • Изберете Продолжи
  • Внесете го вашиот телефонски број во даденото поле, па допрете Следно.
  • Вклучете Извести кога е пронајден и обезбедете приспособена порака ако сакате да бидете известени кога ќе се најде ставката. За потсетување, можно е само да се персонализира пораката и да се овозможи Notify When Found ако го имате AirTag во опсегот.
  • Активирајте со притискање на копчето за активирање.

AirTag е прогласен за изгубен, па секој што ќе го открие може да користи iPhone или Android со овозможен NFC за да добие известување што се поврзува до URL-то на веб-локацијата што ја содржи вашата изгубена порака и телефонски број. Преку мрежата Find My, можеби ќе можете да ја прегледате и локацијата што ја пренесува друг уред.