6262ebec9f65660019064801

Како да го контролирате освежувањето на апликацијата во заднина во iOS

Денешните паметни телефони и таблети се многу далеку од она што го користевме на почетокот на векот. Дури и ако апликацијата не е моментално отворена, можно е да добивате ажурирања од таа апликација без да мора да ја држите отворена.

Функцијата за освежување на апликации во заднина на iPhone или iPad е во голема мера одговорна за ова неверојатно темпо.

 • Контролирањето на освежувањето на апликацијата во освежувањето на апликацијата BackgroundBackground овозможува ажурирање дури и додека апликацијата е затворена, но троши енергија од батеријата. Освежување на апликацијата во заднина.
 • За да ја оневозможите функцијата „Освежување на апликации во заднина“ на вашиот iPhone или iPad, одете во делот „Општо“ на апликацијата Поставки.
 • Ако не сакате освежување во заднина за сите ваши апликации, можете да го направите тоа само за неколку од нив.

Исто така прочитајте

Како да го користите делот Упатство за мапи на Apple во iOS 15 за да најдете забавни работи што треба да ги правите
Како да овозможите аудио со широк спектар на повик FaceTime во iOS 15
Како да ги ресетирате фабричките поставки HomePod Mini
Како да ја преместите лентата за пребарување адреси на iOS 15 Safari назад кон врвот

Дури и ако апликацијата е затворена, освежувањето на апликацијата во заднина ја одржува жива и здрава.

Апликацијата навистина не се затвора кога ќе ја повлечете подалеку од вашиот iPhone или iPad. Апликациите на кои е овозможено Освежување на апликации во заднина трошат помалку енергија додека сè уште примаат известувања и преземаат податоци од интернет.

Кога повторно отворате апликација, таа се рестартира речиси веднаш. Ова е и причината зошто апликациите продолжуваат да доставуваат известувања дури и откако сте ги прекинале. Со освежување на апликации во заднина, вашата апликација може да биде ажурирана и да се поврзува со вашиот уред додека правите нешто друго.

Апликациите исто така може да користат освежување на апликации во заднина на следниве начини:

 • Колку беше преполно вашето возење со метро на „Карти на Google“?
 • Ако ќе врне, ќе ви каже апликацијата Weather.
 • Кога возите низ град, Airbnb препорачува блиски локации за одмор.

Во заднина, апликациите продолжуваат да ја следат вашата локација и да ви испраќаат известувања дури и кога не ги користите активно.

Недостатоци на освежувањето на заднината на апликацијата

Освежувањето на апликациите во заднина е пригоден начин за транзиција помеѓу апликациите, но има и недостаток.

Освежувањето на апликација во заднина троши податоци и траење на батеријата.

Сè што правите на вашиот iPhone или iPad ја троши батеријата и го троши пропусниот опсег на Интернет. Дури и ако тие работат во позадина, ова е сепак точно.

Ако имате многу апликации кои работат во заднина, тие може да ви ја трошат батеријата дури и ако не трошат многу енергија. Користењето на енергија во заднина на апликацијата има тенденција да се зголемува пропорционално со бројот на предупредувања што ги испраќа.

Потрошувачка на батерија 473x1024 1
Како да го контролирате освежувањето на апликацијата во заднина во iOS 1

Отворете Поставки и допрете Батерија за да видите колку батерија троши секоја апликација.

Мора да го прифатите ова ако сакате брзо мултитаскинг и надградби на апликациите. Оневозможувањето на освежување на апликацијата во заднина може да ви помогне да заштедите пари на вашиот план за податоци и траење на батеријата ако не ви треба.

Како да овозможите и оневозможите освежување на апликацијата во заднина

Освежувањето на апликацијата во заднина може да се оневозможи на еден од двата начини: или глобално или по апликација. Двете опции се достапни од истото паѓачко мени.

Контролирајте го освежувањето на заднината
Како да го контролирате освежувањето на апликацијата во заднина во iOS 2
 • Започнете со отворање на апликацијата Поставки.
 • Изберете Општо, а потоа Освежување на апликацијата во заднина.
 • Секоја апликација што има дозвола да работи во заднина ќе биде наведена од која можете да изберете.
 • Прекинувачот на горниот дел од екранот го оневозможува освежувањето на апликацијата во заднина за сите активни апликации. Ќе ви бидат претставени три опции:
 • Дозволува освежувањето на апликацијата во заднина да се случува секогаш кога имате Wi-Fi или мобилни податоци.
 • За да избегнете користење на мобилни податоци, Wi-Fi ги ажурира апликациите само додека сте поврзани на Wi-Fi.
 • Дозволувањето на апликациите да се ажурираат во заднина може да се исклучи.
 • Едноставно изберете ја апликацијата што сакате да ја оневозможите и допрете го прекинувачот до неа во списокот. Апликацијата не може да се ажурира ако е лево.
 • Вклучувањето на режимот со мала моќност е трет метод за намалување на освежувањата на апликациите во заднина.

Ажурирањата сè уште ќе се случуваат, но фреквенцијата со која тие го прават тоа ќе се намали.