Како да додадете екстензии на Safari на Mac

Како да додадете екстензии на Safari на Mac

Дали инсталирањето наставки на вашиот Mac може да го подобри искуството со Safari? Во оваа статија можете да научите како да додавате екстензии на Safari на Mac. Програмерите од трети страни можат да направат екстензии на прелистувачот што ви овозможуваат да го персонализирате вашиот веб-прелистувач.

Поголемиот дел од прелистувачите достапни денес поддржуваат екстензии. Покрај можноста за блокирање содржина на веб-локации, корекција на граматика и VPN, овие екстензии се достапни од соодветните продавници. Овие екстензии може да се најдат во Mac App Store за Safari.

Мора да ги овозможите овие екстензии рачно откако ќе ги инсталирате од App Store. Во овој напис ќе ве изнесеме низ чекорите за правилно инсталирање на екстензии на Safari на Mac.
Додавање на екстензии на Safari на вашиот Mac

Екстензии на Safari може да се инсталираат на Mac релативно лесно и брзо. Можете да започнете со следење на овие чекори.

Како да додадете екстензии на Safari на Mac

  • На вашиот Mac, стартувајте Safari.
  • Одете до поставките на Safari со кликнување на „Safari“ во лентата со мени и избирање „Preferences“.
  • Ќе се отвори нов прозорец на вашиот екран. Кликнете на табулаторот „Екстензии“.
  • Сите инсталирани екстензии ќе бидат наведени овде. Ќе остане празно бидејќи не сте инсталирале ниту еден. Продолжете со кликнување на „Повеќе екстензии“.
  • Потоа ќе бидете упатени на страницата каде што можете да ги најдете екстензиите на Safari во продавницата за апликации Mac. За преземање, кликнете на „Земи“.
  • Кликнете на „Инсталирај“ следно
  • Кога ќе заврши инсталацијата, ќе биде побарано да ја внесете лозинката на Apple ID. Можете да ја започнете инсталацијата со кликнување на „Земи“.
  • Ќе треба да ја овозможите екстензијата откако ќе ја инсталирате. Потоа можете да го вклучите со враќање назад во Safari Preferences и кликнување на табулаторот „Extensions“.

Сега кога знаете како да овозможите екстензии преку Safari на Mac, треба да можете да ги инсталирате.

Заклучок

Лентата со алатки на Safari ќе ја прикаже иконата на екстензијата откако ќе ја овозможите.

Safari ќе ве предупреди кога ќе овозможите екстензија што го забавува прелистувањето на веб. Секоја екстензија што повеќе не е поддржана ќе биде известена и за вас. За да ги отстраните проблемите со перформансите, можете или да ја оневозможите наставката Safari на вашиот Mac или целосно да ја избришете екстензијата.

Важно е да се напомене дека не сите екстензии достапни во продавницата се бесплатни, а има и такви што ќе ве чинат пари. Можете исто така да ги отпакувате екстензиите на Safari што сте ги преземале од друго место за да ги инсталирате преку Mac App Store, иако тоа е најбезбедниот и наједноставниот начин.

Прочитај повеќе| Како да ја прилагодите вашата почетна страница на Safari на Mac

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена