Како функционира Nano мемориската картичка во телефоните на Huawei? Како функционираат NM картичките

Сподели на:
[et_pb_section admin_label=”секција”] [et_pb_row admin_label=”ред”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Текст”]

Во оваа статија ќе разговараме за тоа како Нано мемориска картичка работат во Huawei телефони? Како функционираат NM картичките. Huawei го лансираше својот опција за сопствена microSD картичка во 2019 година. Нано мемориската картичка - скратено како NM-картичка или повремено nCard - ја има истата форма и големина како нано SIM-картичката и затоа може да се користи во фиоката со двојна SIM-картичка на компатибилен уред Huawei.

Која е целта на NM картичката?

Иако NM-картичката е 45 проценти помала од стандардната microSD картичка, сепак е брза, со максимална брзина на читање/запишување од 90MB/s.

Достапни се побрзи технологии, како на пр CFast or XQD, но тоа се многу поголеми картички наменети за специјализирани уреди како професионални камери, а не за паметни телефони или таблети.

Она што е особено генијално за NM е тоа што може да се користи во нано слот за SIM, што ја елиминира потребата од дополнителни слотови во телефоните на Huawei, додека телефоните на компанијата го третираат како простор за проширување, исто како microSD.

Како функционира Nano мемориската картичка во телефоните на Huawei? Како функционираат NM картичките

Кои се придобивките од користењето нано меморија?

Бидејќи нано мемориските картички и картичките microSD се во суштина идентични, потрошувачите ќе го имаат истото искуство со која било. Сепак, производителите на уреди може да забележат поголема добивка од Nano Memory.

ОЕМ кои ја прифаќаат технологијата можеби ќе можат да ослободат простор во телефоните за други компоненти. Ова не значи едноставно помала верзија на (веќе минијатурниот) слот за microSD картичка; Нано мемориските картички се вклопуваат во двојните нано-SIM-фиоки на Huawei, со што целосно се елиминира потребата од дополнителен слот за меморија.

Ова може да изгледа како мала предност, но физичкиот простор е премиум кај телефоните, а поддршката за microSD картичка го одредува дизајнот и локацијата на колото на паметниот телефон. Користењето на фиоката за SIM за меморија што може да се прошири може да им обезбеди на производителите повеќе можности за дизајн за нивните уреди и компоненти.

Имајќи го кажано тоа, microSD е веќе доста мал и нема никакво влијание врз другите физички карактеристики на телефонот, како на пример како го држите или неговиот IP рејтинг. Дополнително, не знаеме какви предности, доколку ги има, Nano Memory обезбеди Huawei во однос на дизајнот на паметните телефони.

Производителите ќе се двоумат да прифатат технологија заштитена со авторски права од еден од нивните главни мобилни конкуренти без силен поттик.

Кои недостатоци ги има Nano Memory?

Нано меморијата е премногу скапа во споредба со слична microSD картичка. Нано мемориската картичка на Huawei од 128 GB чини приближно 49 евра (55 долари) на Amazon и eBay во моментот на пишувањето. MicroSD-картичките обично се помалку од половина од цената за иста количина на меморија и поголема брзина на читање.

Дополнително, имате значително помалку опции во однос на капацитетот за складирање и брзината на пишување. Капацитетите за складирање на MicroSD картички се движат до 512 GB (и наскоро ќе вклучуваат поскапи модели од 1 TB), а постојат различни можности со брзина на читање од најмалку 90 MB/s - некои ја надминуваат и за повеќе од двојно.

Сепак, најзначајниот недостаток на Nano Memory-картичката, што ќе го опфатиме понатаму подолу, е поддршката. Иако е прилично лесно да се најде телефон со Android што поддржува microSD картички што сте ги купиле со текот на годините, ако инвестирате во Nano мемориска картичка, ќе бидете ограничени на користење со одредени телефони Huawei.

Дополнително, бидејќи овие картички зафаќаат слот за фиока за SIM, ќе мора да изберете помеѓу втора SIM-картичка и проширено складирање. Иако ова е прифатливо ако користите само една SIM-картичка, тоа може да предизвика проблем за оние на кои им требаат две.

Како функционира Nano мемориската картичка во телефоните на Huawei? Како функционираат NM картичките

Кој е максималниот капацитет на NM-картичката?

Големините на картичките започнуваат од 64 GB и се зголемуваат на 128 GB и 256 GB. Тоа е најголемата достапна во моментов.

Откако Huawei ја лансираше својата прва картичка во 2019 година, дополнителни производители, вклучително и познати имиња како Lexar, започнаа со производство. Сепак, нема разлики во брзината на читање/запишување.
Кога картичките во Ново Мексико ќе бидат достапни за купување?

Веднаш! Најчестата достапна големина е 128 GB. Амазон нуди различни поволни цени.

Кои телефони прифаќаат NM картички?

Во моментов, се чини дека само телефоните на Huawei се компатибилни. И тоа само од 2019 година, освен ако не е поинаку наведено. Тоа ги вклучува Mate 20 / Mate 20 Pro, Mate 30 / 30 Pro, Mate 40 / 40 Pro и најверојатно сите идни производи на Huawei.

Прочитај повеќе | Galaxy M52 5G со Snapdragon 778G SoC може наскоро да биде лансиран од Samsung

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]

Оставете коментар