Еве зошто Alt+F2 е најдобрата кратенка на тастатура за Linux

Сподели на:

Дали сте свесни дека Linux вклучува кратенка на тастатура која ви овозможува брз пристап до целиот ваш софтвер? Веројатно веќе го користите како дел од вашата дистрибуција на Linux. Alt+F2 е најдобрата кратенка на тастатура за Linux. Можете да дознаете за што зборувам со истовремено притискање на Alt и F2.

Додека некои луѓе со претходна експертиза за Linux можеби се запознаени со кратенките на тастатурата, некој што е нов на Linux можеби не е запознаен. Кога ќе почнете да го користите, ќе се прашувате како некогаш сте се снаоѓале без него.

Зошто е ова единствена кратенка?

Корисниците на Linux не можат да функционираат без кратенката на тастатурата Alt + F2. Alt + F2 ви овозможува принудно да ја напуштите секоја апликација која работи, веднаш да стартувате која било програма и многу повеќе.

Оваа кратенка на тастатурата е стандардно овозможена во десктоп околините GNOME, KDE и Xfce. Зарем тие зборови немаат смисла за тебе? Нема потреба да се грижите, бидејќи едно од нив е речиси сигурно она што го користите.

Користење на кратенката Alt + F2

Кога ќе притиснете Alt и F2 на тастатурата, се појавува мал прозорец. Може да изгледа малку поинаку во зависност од дистрибуцијата на Linux што ја користите. Едно е сигурно: почнете да го пишувате името на програмата и брзо ќе добиете резултати. За да ја користите оваа кратенка на тастатурата за стартување програми, прво мора да го знаете нивното име на команда, кое обично е самообјасниво бидејќи повеќето команди се варијација или точно совпаѓање со името на нивната апликација. Едноставно напишете го името на програмата, без букви во повеќето околности.

Удобната алатка за автоматско комплетирање ќе ви обезбеди список на апликации што започнуваат со буквите што веќе сте ги внесувале. Ова може да го забрза извршувањето на одредени команди; на пример, со внесување на Firefox ќе се појават сите инсталирани верзии на прелистувачот Firefox.

Можете да го користите овој метод за да стартувате која било програма; се што ви треба е командата за таа програма. Заедно со отворањето на програмите, може да вршите математички пресметки, да инсталирате софтвер од Софтверскиот центар и да пребарувате датотеки и директориуми на вашиот компјутер, во зависност од дистрибуцијата на Linux што ја користите.

За некое време, користете ја оваа кратенка за да стартувате програми и брзо ќе забележите колку е побрзо од рачно лоцирање и извршување на програмата од менито со апликации. Освен за отворање програми, оваа кратенка може да се користи и за различни други цели.

Некои прекрасни команди за експериментирање

Да, можете да направите малку повеќе со Alt + F2. На пример, ако сакате да прекинете одредена програма, напишете xkill. Оваа команда создава курсор што може да го користите за присилно напуштање на која било програма само со кликнување на неа, што е идеално кога некој софтвер не реагира.

Може да ја користите и командата killall. Притиснете Enter откако ќе напишете killall проследено со името на програмата што сакате да ја прекинете. На пример, за да го прекинете прелистувачот на датотеки Dolphin, стартувајте killall dolphin и системот насилно ќе ја прекине програмата.

Последни мисли

Започнете да ја користите оваа кратенка, ќе ви се допадне и се надевам дека MacOS ќе размисли да вклучи таква кратенка во нивната дистрибуција. Windows веќе ја има оваа функционалност во кортана во лентата со задачи.

Прочитај повеќе| 4 трикови за правење снимка од екранот на Macbook

Оставете коментар