Целосен водич за алатката за анализа на сообраќајот Semrush 2021 година

Сподели на:

Оваа статија е водич за Алатка за анализа на сообраќајот на Semrush да знае сè за тоа. Можеби сте слушнале за алатката за аналитика на сообраќај Semrush порано. Но, дали знаете што точно е тоа? Semrush Traffic Analytics е пазарна интелигенција и конкурентна апликација за разузнавање која го проценува сообраќајот на работната површина и мобилниот телефон на која било веб-страница.

Алатка како Semrush Traffic Analytics може да ви помогне да го направите тоа. Покрај тоа, тој обезбедува многу повеќе информации и податоци за сопственикот на доменот отколку веб-администраторите.

Алатките како овие заштедуваат време, пари и енергија. Истражувањето на пазарот повеќе не се потпира на рачно стругање резултати од органски пребарувања. Користејќи една од многуте алатки за оптимизација достапни денес, оваа задача може да се постигне со неколку кликања.

Меѓутоа, мнозинството маркетери ја ограничуваат употребата на софтверски алатки на основно истражување на конкурентите и клучни зборови. Дури и ако не сте запознаени со SEO, Traffic Analytics е нешто што треба барем да го проверите дали сте заинтересирани за тоа.

Што е алатката за анализа на сообраќајот Semrush

Алатката за анализа на сообраќајот Semrush ви дава увид за сообраќајот на која било веб-страница. Значи, ако сте еден од новите писатели на содржини и сакате да најдете детали за сообраќајот за вашиот конкурент и да проверите, сакате да проверите што е трендот што се случува во вашата ниша. Оваа алатка може да ви помогне да го постигнете сето тоа.

Понатаму, може да ви помогне во поставувањето одредници, проценка на нов пазар или специјалитет, па дури и развивање успешна стратегија за купување медиуми.

Алатката ќе ви помогне некои од следниве работи:

 • Одредете го изворот на сообраќајот на веб-локацијата,
 • Како публиката комуницира со страницата,
 • Кои уреди претпочитаат да ги користат посетителите.
 • Како се преклопуваат публиката на неколку веб-страници.
 • Научете како најпрофитабилно да ја монетизирате вашата ниша
 • Пазари кои се занемарени географски
 • Откријте нови извори на сообраќај

Traffic Analytics е една од најмоќните алатки на Semrush за истражувачи на пазарот, маркетинг менаџери, тимови за развој на бизнис и тимови за продажба поради информациите за пазарната интелигенција што ги содржи.

Така, во овој водич ќе ви кажеме како да ја користите алатката за аналитика на сообраќајот Semrush. Затоа, да не губиме време и длабоко нуркање правејќи ја секоја од горенаведените задачи користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush.

Определете го изворот на сообраќајот на веб-локацијата користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush

Оваа функција е навистина лесна за употреба. ќе користам пребарувачка земја.com. Тоа е веб-страница поврзана со оптимизација. Тие не се моја конкуренција, но би сакал да анализирам таму.

Како и да е, еве ги податоците што ги пополнувате:

 • Вкупни посети на доменот: Ова ги вклучува повторените посетители.
 • Единствени посетители (со исклучок на посетителите кои се враќаат)
 • Страници / посета
 • Просечно Времетраење на посетата.
 • Отпадане
Одредете го изворот на сообраќајот на веб-локацијата користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush Водич до алатката за анализа на сообраќајот Semrush


Семруш дополнително ја означува промената во оваа статистика со ситни црвени/зелени букви. Ова ни кажува дека статистиката на веб-страницата се подобрува или опаѓа.

Дополнително, Семруш дозволува да копа понатаму во него.

Определете го изворот на сообраќајот на веб-локацијата користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush
 1. Семруш ни дозволува да го избереме месецот за кој ги сакаме овие статистики.
 2. Стандардно обезбедува глобални податоци. Но, можете да филтрирате аналитика на сообраќајот врз основа на земјата.
 3. Semrush исто така ви дава можност да ги проверувате податоците за поддомени и подпапки покрај податоците за root домен.
 4. Филтрирајте го резултатот врз основа на уреди (десктоп/мобилен)
 5. Последно најважно е колку точни податоците се прикажани и Проценета точност.

Како публиката комуницира со страницата користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush

Анализирањето на страниците/посетите и стапката на отскокнување ќе ви помогне да го одредите квалитетот и ефикасноста на напорите за дигитален маркетинг на конкурентот.

Вкупниот сообраќај на веб-локацијата може да се зголемува, но ако неговата стапка на отскокнување се зголемува и бројот на посети по страница се намалува, тогаш може да добива слаб квалитет или ирелевантен сообраќај. Исто така, ако просечното времетраење на посетата се намалува, тоа значи дека страницата станува непопуларна. Многу причини можат да бидат причина за тоа.

Како публиката комуницира со страницата користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush Водич до алатката за анализа на сообраќајот Semrush

Некои примери се како што следува:

 • Содржината не ги интересира и не им помага на корисниците.
 • Рекламните кампањи не се толку ефективни како што изгледаат.
 • Многу посетители доаѓаат од региони каде што производот/услугата не се продава.
 • Сообраќајното патување (извори на сообраќај) и геодистрибуцијата може да ви помогнат да ја истражите таквата ситуација за вашите сопствени кампањи.
Како публиката комуницира со страницата користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush

Кои уреди посетителите претпочитаат да ги користат со помош на алатката за анализа на сообраќајот Semrush

На глобално ниво, мобилниот сообраќај сочинуваше над 55% од целиот интернет сообраќај во 2020 година. Се чини дека повеќе не можеме да се фокусираме само на десктоп корисниците, зарем не?

Горенаведените податоци се прикажани одделно од Semrush бидејќи го разбира овој тренд.

Кои уреди посетителите претпочитаат да ги користат користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush Целосен водич за алатката за анализа на сообраќајот Semrush 2021 година

Можете да ги видите споредбените графикони со избирање на обезбедените јазичиња

 • Вкупно посети на доменот.
 • Уникатни посетители
 • Страници / VisitAvg. Посетете
 • Времетраење.
 • Отпадане
 • Прикажи/Скриј податоци за мобилни или десктоп корисници користејќи го даденото поле за избор.
 • Во екстремниот горен десен агол можеме да ја промениме временската рамка.
Кои уреди посетителите претпочитаат да ги користат со користење на Водич за алатката за анализа на сообраќајот Semrush до алатката за анализа на сообраќајот Semrush

Можете да копате понатаму за да ги анализирате трендовите. Над вас, анализирајте го однесувањето и на десктоп и на мобилен и утврдете го секое несовпаѓање како што е прикажано погоре.

Може да отидете на следниот графикон за да го проверите уделот на сообраќајот на секој уред.

Кои уреди посетителите претпочитаат да ги користат со помош на алатката за анализа на сообраќајот Semrush
Сподели сообраќај од секој уред што доаѓа на веб-локација

Како публиката на неколку веб-локации се преклопува со помош на алатката за анализа на сообраќајот Semrush

Можеме да ги анализираме посетителите на неколку локации и да провериме дали таму корисниците се преклопуваат. Пример можеме да го споредиме searchengineland.com со неговите конкуренти, на пример, водечката компанија за оптимизација во светот.

Како публиката на неколку веб-локации се преклопува со користење на алатката за анализа на сообраќајот Semrush Целосен водич за алатката за анализа на сообраќајот Semrush 2021 година
 • Користете ја лентата за пребарување Traffic Analytics за да го внесете доменот на веб-страницата (searchengineland.com).
 • Сега кликнете на Audience Insight Bubble.
 • Ќе ви биде претставен список на сајтови кои се преклопуваат со searchengineland.com
 • Тој дава % преклопување на публиката и апсолутно преклопување на посетителите. Можете исто така да ја сортирате дадената листа со кликнување на колоните.
 • Можете да го филтрирате резултатот врз основа на датумот и уредот.
 • Резултатот може да го филтрирате и врз основа на земја и домен.
 • Може да се додадат до четири страници со помош на копчето „Додај 4 конкуренти“.
 • Кликнете на „Спореди“.

Ќе ја најдете табелата за преклопување на публиката. За периодот што го избравте, горенаведените веб-локации имаа преклопна публика.

Научете како најпрофитабилно да ја монетизирате вашата ниша користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush

SEMrush ви овозможува да одредите кои веб-локации добиваат сообраќај од одреден домен. Вклучувајќи ги и оние на конкурентите. Ова е високо ефективна органска техника за оптимизација на пребарувачот за која било веб-страница на Интернет. Конкурентното истражување е од клучно значење за пренасочување на сообраќајот подалеку од нивните локации и кон вашите.

Научете како да ја монетизирате вашата ниша најпрофитабилно користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush Целосен водич за алатката за анализа на сообраќајот Semrush 2021 година

Ако сте партнер, анализирањето на излезниот сообраќај на вашите конкуренти може да ви помогне да одредите која придружна програма ја претвора најдобрата.

 • Едноставно внесете го името на натпреварувачот.
 • Оди до сообраќајно патување
 • Прелистајте до табулаторот „Дестинации“.
 • Определете кои веб-локации обезбедуваат придружни програми и претходно - сега имате список на нови канали за приходи.
 • Можете да извезете Csv од дестинации и да проверите дали е тоа.
Научете како да ја монетизирате вашата ниша најпрофитабилно користејќи ја алатката за анализа на сообраќајот Semrush Целосен водич за алатката за анализа на сообраќајот Semrush 2021 година

Истото може да се каже и за рекламните мрежи. Користете ја алатката за истражување на клучни зборови SEMRush за да откриете рангирање на клучни зборови и релевантни клучни зборови за платено рекламирање, како и за што веќе плаќа вашата конкуренција. Со испитување на дестинациите, ќе можете да одредите на кои реклами/спонзорирани врски поединци во вашата ниша најверојатно ќе кликнат.

Ова не е точна мерка за монетизација, бидејќи зависи од квалитетот на понудата или рекламата за партнерство, но тоа е донекаде точен прокси.

Кога се комбинираат со анализа на линкови во рамките на контролната табла на SEMRush, можете да го одредите обемот на органското пребарување и видот на платен сообраќај што го добиваат вашите конкуренти.

Најдете пазари што биле занемарени географски со алатката за аналитика на сообраќајот Semrush

Бизнисите имаат тенденција да се фокусираат на производство на англиска содржина за американскиот пазар. На другите пазари, содржината лесно се развива и рангира поради малата конкуренција и понудата на талентирани маркетери.

Тоа е уште една одлична можност да се угледаме на она што нашите конкуренти го прават добро. Анализата на конкурентите на SEMRush е неспоредлива. Користејќи ја алатката SEMrush Traffic Analytics, можете да одредите дали некој од вашите врвни конкуренти има проблеми да стигне до странските пазари.

Најдете пазари што биле занемарени географски со Комплетен водич за алатката за аналитика на сообраќај на Semrush за алатката за анализа на сообраќајот Semrush 2021 година

Погледнете го табулаторот „Дестинации“ како што беше објаснето претходно. Ако видите значителен сообраќај од друга земја и видете како се монетизира или каде се насочува. Оваа алатка може да ја користат и локалните бизниси за да го филтрираат ирелевантниот сообраќај кога ги анализираат своите конкуренти.

Можеби ќе откриете начин да ги зголемите вашите месечни приходи за неколку илјади долари едноставно со примена на овој пристап.

Конечно, дали Semrush Traffic Analytics вреди трошокот?

Апсолутно! Вреди повеќе отколку што можете да замислите! Има 59 други функции во плановите на Семруш, вклучувајќи ја и вечно бесплатната. Ова е само едно!

Иако сум долгогодишен обожавател на Семруш, мислам дека ќе се согласите дека ова е информативно и детално парче, нели?

Со дополнителните функции на Semrush (како што се јазот во врската, празнината на клучни зборови, прегледот на доменот итн.), можете да ги анализирате стратегиите на вашиот конкурент до срж. Да ти кажам нешто.

Семруш не треба да се купува по моја препорака. Но, зарем не вреди да се проба една недела бесплатно? И видете истражете го овој моќен ttol и одлучете дали ќе биде корисен за вашиот бизнис.

Прочитај повеќе | Потребно време за истражување на клучни зборови.

Оставете коментар