облак 158481 640

Долгорочна прогноза за иднината на cloud computing

Долгорочната прогноза за иднината на cloud computing изгледа брилијантна додека гледаме наназад што се случи во 2020 година. За време на пандемијата на коронавирус, обработката на облак, глобалните синџири на снабдување и работниците од далечина, јадрото на глобалната економија, ќе бидат клучни цели за организациите во 2021 година Ќе ја подобри приспособливоста, деловниот континуитет и економичноста во постпандемиската ера. Значи, иднината на облак компјутерите на долг рок е брилијантна. Живееме во ера на дигитална трансформација.

Претпријатијата имаат потреби од висока технологија, било да е тоа инфраструктура или компјутерска моќ. Поради децентрализираните виртуелни работни места. И најновите технолошки достигнувања во процесот на cloud computing за генерирање, трансформирање и анализа на податоци станаа основен фокус на бизнисите денес. И помагање на бизнисите да донесат одлука врз основа на генерираните информации.

Што е cloud computing?

Cloud computing е еден од најмодерните концепти. Обезбедувачите на облак услуги се посветени на исполнување на компјутерските потреби на нивните клиенти, како што се комуналните услуги, софтверот, мрежите, складирањето и серверите. Тие ви нудат шанса да ги изнајмите овие алатки наместо да ги купувате. Многу реномирани компании, како што се Амазон, Гугл и Мајкрософт, почнуваат да ги развиваат своите услуги и ја користат технологијата за пресметување во облак за да им овозможат на своите клиенти облачно опкружување. Како што дискутиравме погоре, постојат неколку предности од користењето на облакот, но има некои грижи што компаниите и поединците треба да ги решат пред да се фокусираат на имплементирање на облак системот.

Некои од точките за подобро разбирање на иднината на cloud computing, се следат долгорочни прогнози.

  1. Предвидување на трошоците за пресметување во облак за 2021 година
  2. Иднината на безбедноста во облак компјутерите
  3. Идни предвидувања за пресметување во облак

Предвидување на трошоците за компјутери во облак во 2021 година

Долгорочна прогноза за иднината на cloud computing
Долгорочна прогноза за иднината на cloud computing 1

Форестер Американската истражувачка организација објави извештај за иднината на облак компјутерите на долг рок прогноза за 2021 година. Тоа ќе им помогне на компаниите во економското закрепнување по пандемијата.

Има брз раст на големиот пазар на облак. По мал пад на растот на јавниот облак на крајот на 2019 година, епидемијата го засили растот на пазарот во средината на 2020 година. Форестер сега се проценува дека глобалниот пазар за инфраструктура за јавна облак ќе се зголеми за 35 отсто до 120 милијарди долари во 2021 година. Alibaba има три глобални продажни места, по AWS и Microsoft Azure. Усвојувањето на облакот повторно ќе се зголеми во 2021 година.

Понатаму, тие предвидоа дека побарувачката за сервери и контејнери ќе се зголеми. пандемија 20% од програмерите користеле контејнери и функции без сервер за развој на нови апликации и надградба на старите претпријатија. До крајот на 2021 година, 25% од програмерите ќе користат апликации без сервер и 30% ќе користат контејнери за да ја подзаматат потребата од повеќе услуги за облак контејнери.

Друго очекување од компаниите е високата достапност (Без прекини). Како што неодамнешната пандемија им покажа на компаниите колку компаниите беа неподготвени за високата достапност на нивните услуги. Така, сè повеќе компании ќе поставуваат обновување при катастрофи (DR) за да донесат отпорност во нивните услуги. Така, во 2021 година 20% од компаниите ќе го постават DR во облак наместо во простории.

Понатаму за додавање Форестер предложеното Alibaba ќе го смени Google од третото место ќе биде зад AWS и Azure.

Долгорочна прогноза за иднината на cloud computing
Долгорочна прогноза за иднината на cloud computing 2

Иднината на безбедноста во облак компјутерите

Долгорочна прогноза за иднината на cloud computing
Долгорочна прогноза за иднината на cloud computing 3

Во последно време видовме сајбер напади од WannaCry. Има брз раст на откупни софтвери кои се лансирани од напредни и понекогаш спонзорирани од државата напаѓачи кои ги заобиколуваат конвенционалните безбедносни системи. Современите напаѓачи се сајбер шпиони кои користат напреден и вознемирувачки малициозен софтвер. Ова се конвенционални шпионски техники за избегнување пасивни безбедносни мерки. За да се спречат ваквите напади треба да се преземе агресивен пристап. Вештачката интелигенција ќе се користи за предвидување на потенцијалните закани за нивно спречување.

Како што многу корисници ја користат истата облак околина. Значи, за да се изгради глобален систем за контрола на заканите, Cloud Security мора да спроведе стратегија за соработка која го анализира протокот на сите корисници и нивните вообичаени и ненормални активности. Преместувањето на сајбер безбедноста во облакот ќе помогне во спречувањето на сајбер напади. Во облакот, можете да спроведете предвидување закани во реално време со користење на големи податоци и анализа на сообраќајот.

Ние сме предизвикани од сајбер напаѓачите во секојдневниот живот. Тие усвојуваат иновативни начини да ги украдат нашите податоци. Дополнително, безбедносните експерти мора да работат проактивно за да се спротивстават на сајбер шпиони, напаѓачи и терористи. Потребен е заеднички пристап кој користи големи податоци и аналитика што напредуваат во облакот. Време е целосно да се разбере иднината на безбедноста која е во облакот.

Добрата вест е дека дојде иднината на безбедноста на облакот. Сајбер нападите се потпираат на скришум и изненадувања за уништување, уништување и кражба. Технологијата за предвидување на Cloud ќе дејствува како контра услуга за шпиони да ловат пред да нападнат. Овој иновативен пристап ја претставува следната генерација на безбедност.

Предвидливата безбедност на облакот доведе до безбедносни иновации кои ќе ги разочараат сајбер шпионите во годините што доаѓаат. Технологијата собира и анализира нефилтрирани податоци за крајната точка со моќ на облак за да предвиди и заштити идни непознати напади. Ова значи дека предвидливата безбедност во облакот може да идентификува напади што другите производи за заштита на крајната точка ги пропуштаат и да обезбеди видливост на нападите што се развиваат со текот на времето. Ова значи дека натрапниците можат да ги следат заканите пред да почнат да ловат.

Облак пристап кон безбедноста не само што ќе ја израмни конкуренцијата меѓу напаѓачите и безбедносните сили. Исто така, ќе ја балансира спротивната насока и ќе и даде предност на безбедноста.

Идни предвидувања за пресметување во облак

Во денешно време, податоците се произведуваат во голем обем. На организацијата и се потребни сигурни места за складирање. Огромен број на организации користат облак складирање за да го складираат. Во блиска иднина можеме да очекуваме облак провајдерите да имаат повеќе центри за податоци со пониски стапки бидејќи конкуренцијата меѓу нив се зголемува.

Повеќе функционалности се развиваат од бизнисите за да им служат на клиентите. Монолитните апликации кои заедно опслужуваат повеќе функционалности станаа предизвикувачки и во одржувањето и во развојот поради сложеноста. И миграцијата на овие апликации беше огромен напор. Тој го внесе концептот на модуларни микро-апликации кои служат одредена функционалност. Апликациите на Miro се полесни за управување и се зголемуваат во случај кога премногу клиенти ја бараат оваа функционалност. Бизнисите сега инвестираат огромно на овие трансформации.

Интернетот на нештата е исто така една од водечките иновации за кои е потребна обработка на податоци во реално време. Cloud computing е начин да се имплементираат овие иновации. IOT треба системите да комуницираат и да внесуваат податоци што доаѓаат од 1 милион уреди, така што платформата ќе помогне во спроведувањето на таквата функционалност. Cloud computing ќе послужи како главна платформа која ќе помогне да се постигне.

Прочитај повеќе | Оптимизација на трошоците во облак

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена