Како да овозможите темни режим на мобилна апликација или веб-локација Википедија

Сподели на:

Секој уред може да пристапи до Википедија во темниот режим. Ако често ја користите Википедија, белата позадина на страницата веројатно ви е изгорена во умот. Веб-страницата беше направена да изгледа едноставно намерно. На крајот на краиштата, тоа е наменето да биде извор на информации, а не забава.

Но, имате неколку опции ако сакате да им дадете одмор на очите додека паѓате во дупка на Википедија.

 • Темниот режим можете да го најдете во менито Поставки на мобилните апликации на Википедија.
 • Темниот режим на мобилната апликација на Википедија има две имиња: „Темно“ и „Црно“.
 • Можете да користите екстензија како Ноќно око за да ја промените веб-локацијата на Википедија во темен режим.

Како да ја користите мобилната апликација на Википедија во темен режим

Поголемиот дел од времето, можете да читате Википедија на вашиот компјутер користејќи веб-прелистувач или на телефонот или таблетот користејќи ја официјалната апликација.

Мобилната апликација Википедија, која е втор избор, има вграден темен режим. Секоја верзија на апликацијата, без разлика дали сте на iPhone, iPad или Android, има темен режим.

Како да ја овозможите мобилната апликација на Википедија во темен режим на iPhone и iPad

 • Отворете ја апликацијата Википедија на вашиот iPhone или iPad.
 • Допрете ја иконата за менувачот во горниот десен агол за да го отворите менито Поставки.
 • Потоа допрете Претпочитани за читање.

Како да ја овозможите мобилната апликација на Википедија во темен режим на Андроид

 • На Android, отворете ја апликацијата
 • Допрете Повеќе во долниот десен агол
 • Допрете Поставки.
 • Допрете Тема.

Користете ги опциите за да направите Википедија да изгледа онака како што сакате. Стандардно, само ќе одговара на темата на вашиот систем, па ако вашиот телефон е во темен режим, тоа ќе биде и на Википедија. Но, ако сакате темниот режим да остане вклучен цело време, допрете Темно или Црно, кои се двата типа на темни режим.

Темната ја претвора белата позадина во темно сина, додека црната целосно ја покрива. Овој втор избор работи добро со OLED екраните.

Постои и опција наречена Sepia која ја претвора позадината во кафена боја.

Кога ќе го вклучите Темниот режим, може да го вклучите или исклучите и затемнувањето на сликата. Ова ќе ги направи сликите на Википедија потемни, за да не се истакнуваат толку многу на темната позадина.

Како да ја користите веб-страницата на Википедија во темен режим

Веб-страницата на Википедија нема темен режим како што имаат апликациите. Наместо тоа, ќе треба да користите екстензија или додаток.

Ноќно око е нашиот омилен додаток во темниот режим. Овој додаток работи со сите главни веб-прелистувачи за десктоп и дава темна тема на илјадници веб-локации.

Кога ќе го инсталирате Night Eye, добивате три месеци Night Eye Pro бесплатно. По три месеци, ќе треба да платите за претплата или да се префрлите на Night Eye Lite, кој ги има повеќето исти функции, но може да се користи само на пет веб-локации одеднаш.

 • Одете на веб-страницата Night Eye, изберете го вашиот прелистувач и потоа додајте ја наставката.
 • Откако ќе се постави, одете на Википедија и изберете Ноќно око од списокот со екстензии (обично во горниот десен агол на екранот, означен со икона за парче загатка).
 • Кликнете „Обидете се бесплатно“, а потоа повторно вчитајте ја страницата. Сега треба да видите потемна верзија на Википедија.

 • Ако некогаш сакате да го исклучите темниот режим, повторно отворете го Night Eye и кликнете на иконата за вклучување.

Заклучок

Се надеваме дека ви се допадна написот како да го овозможите темниот режим на Википедија.