Разликата помеѓу кратенките и кратенките на Siri?

Сподели на:

Сместени на iOS, iPadOS и MacOS Монтереј, Shortcuts е прекрасна алатка за автоматизација, лесна за употреба. Постојат два различни типа на кратенки и тие можат да се користат на различни начини. Можете да креирате кратенка во апликацијата Кратенки и можете да овозможите кратенки на Siri.

Разликата помеѓу кратенките и кратенките на Siri?

Кратенките на Siri се обично едно дејство што можете да го активирате со Siri. Кратенките се составени од десет или повеќе дејства, а вие самите ги креирате. Програмерите можат да понудат и кратенки на Siri во нивните апликации.

Кога ќе кликнете на копчето „Додај во Сири“ во апликацијата, достапни се претходно вградени кратенки што можете да ги додадете само со допирање. Со апликацијата Испораки, можете да додадете кратенки на Siri кои ви дозволуваат да правите работи како што се „Пријавете се при испорака“, „Прочитајте ги моите испораки“, „Додај испорака“ итн. Siri го користи вашиот глас за активирање кратенки. Побарајте од Siri да ги провери моите испораки и кратенката ќе работи.

Дополнително, апликацијата Shortcuts ви претставува кратенки на Siri. Дел како што се предлози за автоматизација и кратенки од вашите апликации може да се најде на картичката Галерија. Дејството е она што вашиот уред препознава дека го правите често, како на пример користење на Apple Maps за да се движите до локацијата што најчесто ја посетувате.

Кратенка на Siri е многу поавтоматска од нормалната кратенка, која е рачно дизајнирана од корисникот. Известувањето на Apple може да предложи кратенка за Siri за вас.

Прочитај повеќе| Откриена компилација со нови функции на iOS 15

Оставете коментар