Совладете ја уметноста на оптимизација на трошоците во облак со овие 5 совети

Совладете ја уметноста на оптимизација на трошоците во облак со овие 5 совети

Оптимизацијата на трошоците во Cloud е една од најважните иницијативи на која организацијата се фокусира во денешно време. Како што се повеќе и повеќе организации се движат кон облакот. Според извештајот за статус на облак на Flexera RightScale за 2019 година, 84% од организациите усвојуваат стратегија за повеќе облаци, а усвојувањето на повеќе облаци станува норма. Дополнително, претпријатијата во 2019 година ќе трошат 24% повеќе на јавниот облак отколку во 2018 година. Не е тешко да се види зошто. Според неодамнешниот извештај на Гартнер, организациите оствариле заштеда од 14% со префрлување на облакот преку намалување на капиталната потрошувачка, лиценцирање софтвер, намалување на персоналот во ИТ и наплата врз основа на користење. До 2020 година, Гартнер ќе ја надмине облак инфраструктурата за 80% како буџет за услуги поради недостаток на пристапи за оптимизација на трошоците. Четириесет и пет проценти од организациите кои подигаат и се префрлаат на облак IaaS без оптимизација ќе надминат обезбедување дури 55. Тоа е процент и ќе потрошат 70 проценти во текот на првите 18 месеци. Очигледно, усвојувањето облак услуги нуди моќни придобивки за агилност. Сепак, без план за управување со трошоците во облакот, можете брзо да излезете од контрола. Wildrun е неконтролиран како пример за трошоци за облак.

Размислете за примерот наведен во Информации:

Adobe

Бизнисот рапидно расте бидејќи Adobe Adobe ги мигрира своите основни софтверски производи на облакот во 2013 година и ги прави достапни само за корисниците преку претплати. Сепак, развојниот тим на Adobe ненамерно наплатуваше 80,000 долари дневно за компјутерски работи кои не беа откриени повеќе од една недела.

Pinterest

Pinterest предвидува ИТ капацитет и однапред ги плаќа вашите примероци со пониска стапка. Тие, сепак, не ја предвидуваа популарноста на тој онлајн албум, но беа премногу ентузијасти за секој корисник да го користи. Pinterest тогаш мораше да купи дополнителен капацитет по многу повисока стапка, па мораше да потроши 20 милиони долари повеќе од првично проценето.

капитал Еден

За да се намали недвижен имот во центарот за податоци Capital One и да стане поагилна компанија од следната генерација, Capital One нареди обемот на работа да се префрли на облакот, придвижувајќи се со индустријата за финансиски услуги што не се ризични и шансите. Кога наследените апликации беа мигрирани и беа решени да бидат стабилни, програмерите побрзаа да ги модернизираат за издржливост. Како резултат на оваа стратешка промена, трошоците за облак на Capital One се зголемија за 73% помеѓу 2017 и 2018 година. Не сум сигурен дали Capital One очекува значителен пораст на трошоците за облак, но овие примери покажуваат колку брзо капиталните можат да излезат од контрола без соодветно управување.

Според извештајот Flexera / RightScale, оптимизацијата на трошоците во облакот останува грижа од врвна класа, без разлика каде се наоѓате во вашата организација на патувањето во облак. Навистина, како што повеќе оптоварувања се префрлаат во облакот, полесно е да се изгуби трагата на големата слика и поврзаните трошоци. И покрај тоа што моделот на облак компјутери со плаќање како што можете нуди големи можности за заштеда на трошоците, на ИТ му требаат и нови пристапи за минимизирање на отпадот и оптимизирање на трошењето. Еве неколку чекори што можете да ги преземете за да управувате со трошоците за облак. Избегнувајте размислување пред облак или само облак. Не сите оптоварувања се дизајнирани за јавниот облак со хипер-размер.

Оптимизација на трошоците во облак

Табела 1

Видови на сираче ресурсисодржина
Слики без родителиСнимки од истечени податоци
Томови без родителиAmazon EBS, Azure виртуелни дискови и блокирање на складирање во GCP, итн.
Неповрзани IP-адресиЕластични IP-адреси во AWS, Статични јавни IP-адреси во Azure и Статични надворешни IP-адреси во GCP
Баланс на оптоварувањеВчитајте балансери без примероци
Неискористени слики од машинатаAMI во AWS и слики во GCP
Складирање на објекти без родителиS3 кофи во AWS, Azure Block Bobs и Google Cloud Storage

Вид на ресурси кои предизвикуваат несакани трошоци

Најлесен начин да ги оптимизирате трошоците за облак е да барате неискористени или неповрзани ресурси. Администраторите или програмерите често забораваат да стартуваат привремен сервер за да изврши некоја функција и да го исклучат IT кога работата ќе заврши. Во друг случај за вообичаена употреба, администраторот може да заборави да го отстрани прикачениот простор за складирање на прекинатата инстанца. Ова често се случува во неговиот ИТ оддел низ претпријатието. Како резултат на тоа, неговите фактури AWS и Azure за организацијата вклучуваат трошоци за ресурси што тие ги купиле, но не ги користат.

Значи, стратегијата за оптимизација на трошоците во облакот треба да започне со идентификување на неискористени и целосно неприкачени ресурси и нивно отстранување. Следниот чекор во оптимизирањето на трошоците за пресметување на облакот е да се справите со неактивен ресурси. Нивото на искористување на процесорот за компјутерски примери во мирување е 1-5%. Ако компанијата наплатува 100% од своите пресметковни примероци, одделот за ИТ е огромен отпад. Главната стратегија за оптимизација на трошоците во облакот е да се идентификуваат таквите случаи и да се консолидираат пресметковните работни места во помалку примероци.

Во текот на деновите на центарот за податоци, администраторите честопати сакаат да работат со мала искористеност, што резултира со скокови во сообраќајот и просторот за глава за време на зафатените периоди. Додавањето нови ресурси во центарот за податоци е тешко, скапо и неефикасно. Наместо тоа, облакот нуди автоматско скалирање, балансирање на оптоварување и способности на барање. Ова ви овозможува да ја зголемите вашата компјутерска моќ во секое време. Топлинските карти се важен механизам за оптимизација на трошоците во облакот. Heatmap е визуелна алатка која ги прикажува врвовите и долините во компјутерската побарувачка. Оваа информација може да ви помогне да поставите времиња за почеток и запирање за да ги намалите трошоците. На пример, мапата за топлина може да покаже дали можете безбедно да го исклучите вашиот сервер за развој во текот на викендот. Можете да го направите ова рачно, но подобро е да ги искористите предностите на автоматизацијата за да закажете подеми и падови на пример за да ги оптимизирате трошоците. Правилната големина е процес на анализа на компјутерските услуги и промена на нивната големина до најефикасна големина.

Според Гартнерс Ник Симпсон, неговиот извештај за избор на примерок AWS EC2 за миграција на обемот на работа покажува дека ако администраторот на облакот може да избере над 17,000 комбинации, не е можно правилно да се одреди примерокот. Тоа е тешко. Покрај големината на серверот, постојат опции за сервери оптимизирани за меморија, база на податоци, пресметување, графика, капацитет за складирање, пропусната моќ и многу повеќе. Соодветните алатки за одредување големина, исто така, може да препорачаат промени помеѓу семејствата на примероци, ако сакате. Правилната големина не само што ги намалува трошоците на облакот, туку помага и да се оптимизира облакот. Ова значи постигнување на врвни перформанси од ресурсите за кои плаќате.

Компаниите кои инвестирале во AWS Reserved Instances или Azure Reserved VM Instances и имаат долгорочна посветеност на облакот треба да инвестираат во RI. Станува збор за големи попусти врз основа на претплата и временска посветеност. Заштедите на RI може да достигнат до 75%, што е од суштинско значење за оптимизирање на трошоците за облак. RI може да се купат една или три години, па затоа е важно да се анализира употребата во минатото и да се подготви за иднината. За да купите RI, погледнете го Водичот за купување на примерок на резервирана VM на Microsoft Azure или следете ги упатствата во Конзолата за управување со AWS.

Table2

Видови на прекумерно обезбедени ресурсисодржина
СлучаиAmazon EC2, Azure виртуелни машини, Google Compute Engine
ТомовиAmazon EBS, Azure виртуелни дискови и блокирање на складирање во GCP
Магацини со бази на податоциAmazon Redshift, Google Cloud Datastore и Microsoft Azure SQL Data Warehouse
Релациони бази на податоциAmazon RDS, Azure SQL и Google Cloud SQL

Table3

Видови на неактивен ресурсисодржина
СлучаиAmazon EC2, Azure виртуелни машини и Google Compute Engine
Баланс на оптоварувањеИдентификувајте балансери на оптоварување без примероци или примероци што работат 24x7 непотребно
Релациони бази на податоциAmazon RDS, Azure SQL и Google Cloud SQL
Групи за скалаГрупи за автоматско скалирање во AWS, сетови на скала Azure и групи на Google Scale

Table4

Видови РИРешение
РИ со истечен рокРедовно обновувајте и прегледувајте ги РИ
Неискористени РИСледете ја употребата на RI и продавајте го неискористеното на пазарот на продавачи

Забрзајте го прифаќањето на облакот со оптимизирање на трошоците

До 2024 година, речиси сите наследени апликации ќе бидат мигрирани во јавната облак инфраструктура бидејќи се потребни оптимизации за да се направат услугите исплатливи. Обезбедувачите на облак продолжуваат да ги подобруваат нивните сопствени способности за оптимизација за да ви помогнат да ја изберете најисплатливата архитектура која може да ги обезбеди перформансите што ви се потребни. Пазарот за алатки за оптимизација на трошоците од трети страни се шири, особено во средини со повеќе облак. Неговата вредност се фокусира на висококвалитетна аналитика која ги максимизира заштедите без да ги жртвува перформансите, обезбедува независност од давателите на облак и обезбедува конзистентност во управувањето со повеќе облаци. Препознајте ја потребата за оптимизација како составен дел од вашиот проект за миграција во облак. Рано развивајте вештини и процеси, користете алатки за анализа на оперативните податоци и наоѓање можности за оптимизација на трошоците. Максимизирајте ги заштедите на трошоците со искористување на она што давателите на облак природно го нудат за подобрување на ИТ со решенија од трети страни

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена