macOS Monterey пријави тули Монтереј Некои стари Macs

Како да ја промените стапката на освежување на екранот MacBook Pro

Новите 14-инчни и 16-инчни MacBook Pro модели на Apple за 2021 година имаат перформанси на професионално ниво на екранот и можности за прилагодување. Оваа статија објаснува како да ја измените стапката на освежување на екранот на MacBook Pro.

Apple ги вложи сите напори за да ги направи своите обновени MacBook Pro модели попривлечни за деловните корисници. Притоа, вклучуваше не само силни силиконски процесори на Apple и дополнителни порти за зголемен избор на мрежа, туку и еден од најголемите дисплеи што некогаш биле видени на лаптоп.

Моделите од 14 и 16 инчи се првите Mac кои вклучуваат Liquid Retina XDR дисплеј, кој овозможува подобрени режими на изведба и поголема флексибилност. Тоа е единствениот екран за Mac со ProMotion, адаптивната стапка на освежување на Apple од 120 Hz, која е достапна и во најновите модели на iPhone 13 и iPad Pro.

Поради подобреното прилагодување во macOS, ProMotion повеќе не е единствениот избор за стапка на освежување достапен за корисниците на новиот MacBook. Може да го измените и на 60 Херци, 59.94 Херци, 50 Херци, 48 Херци и 47.95 Херци, кои се сите практични опции за синхронизирање на брзината на освежување на вашиот екран со видео клипот што го уредувате.

Исто така прочитајте

Како да ставите AirTag во изгубен режим
Како да го контролирате освежувањето на апликацијата во заднина во iOS
Како да го користите делот Упатство за мапи на Apple во iOS 15 за да најдете забавни работи што треба да ги правите

Како да ја промените стапката на освежување на екранот MacBook Pro

Следни се процесите за избор на најдобрата стапка на освежување за вашите потреби. Изберете ја стапката што е двојно поголема од стапката на слики на вашиот видео клип како општо правило.

  • Кликнете на иконата Apple во лентата за навигација, а потоа изберете System Preferences
Системски преференции
Отворете ги преференциите на системот
  • Во прозорецот со опции, изберете ја иконата Displays.
Покажи
Допрете Екран
  • Ако користите надворешен монитор, изберете го вградениот Liquid Retina XDR дисплеј на вашиот MacBook Pro од страна
Променете ја стапката на освежување
Променете го освежувањето
  • Кликнете на паѓачкото мени веднаш до Брзина на освежување: и изберете ја саканата стапка. Ако перформансите се единствената грижа, изберете ProMotion (променлива 120Hz).

Забележете ги дополнителните функции интегрирани во macOS што може да се користат за промена на поставките за екранот на вашиот MacBook Pro, како што се резолуцијата, референтните режими и осветленоста.

Често поставувано прашање поврзано со брзината на освежување на Mac

Дали играњето на 60 Hz е пријатно искуство?

60 Hz – Погодно за новодојденци Со монитор од 60 Hz, можете да видите 60 слики во секунда на вашиот екран. Многу играчи сметаат дека ова е потреба. Не е потребна видео картичка од висока класа за да може вашиот монитор да прикажува Full HD видео со 60 фрејмови во секунда. Поради ова, мониторот од 60 Hz е идеален за неискусни играчи.

Дали Mac работи на 60 Hz?

Стапката на освежување од 60 Hz на ретинскиот екран на MacBook значи дека екранот се освежува 60 пати во секунда. Колку е помазна сликата, толку е поголема стапката на освежување, поради што екранот на iPad Pro од 120 Hz е поудобен за користење.

Која е фреквенцијата на Apple Mac Pro?

60 Hz е стандардна стапка на освежување за повеќето монитори. На пример, на вградениот екран на MacBook Pro 16, корисниците можат да избираат помеѓу различни стапки на освежување кои се движат од 47.15% до 50.94% и од 50.0% до 60.00%.

Дали екранот на MacBook Pro е 60Hz?

Имавме стапки на освежување од 60 Hz на компјутерите пред 20 години, така што сум во ќор-сокак кога ќе ги видам на Macbook Pro. Macbook pro ја имаше истата стапка на освежување од 60 Hz како и повеќето компјутери на почетни нивоа во денешно време. Високи стапки на освежување се достапни на лаптопи како што се компјутерите на Lenovo.

Дали Mac може да работи на 120 Hz?

Поддршката за 3840 x 2160 пиксели со брзина на освежување од 120 Hz е единствениот фокус на оваа листа на желби. Присуството на зелен индикатор покажува дека овој Mac е способен да поддржува 4K дисплеј што работи на 120 Hz. Ако видите црвена икона, тоа значи дека поставките се компромитирани (60 Hz, 1440p резолуција).

Дали HDMI може да работи на 144 Hz?

144Hz е поддржан од HDMI? Ако верзијата на HDMI, резолуцијата и пропусниот опсег се точни, тогаш да. Сите HDMI верзии, од HDMI 1.3 до HDMI 2.1, обезбедуваат соодветен необработен пропусен опсег за поддршка на 144 Hz, под услов бојата, бојата, компресијата или резолуцијата да бидат жртвувани на некој начин.

Дали Mac mini поддржува 120Hz?

На 120 Hz, Mac Mini M1 не може да прикаже 4K на 120 Hz.

Колку Hz е новиот MacBook Pro?

Како резултат на тоа, ако е така, Рос Јанг, експерт за дисплеј, предвидува дека следниот MacBook Pro ќе има мини-LED панел со иста стапка на освежување од 120 Hz како iPad Pro 2021 (12.9 инчи).

На мојот MacBook Pro, како можам да го подигнам FPS?

  • Изберете System Preferences > Displays од менито на Apple.
  • Додека го држите копчето Option, кликнете на копчето Scaled. Има мени за избор на стапка на освежување.
  • Можете да ја промените стапката на освежување со избирање од менито што се појавува за брзина на освежување.

Која е стапката на освежување на Mac?

Постојат различни стапки на освежување од кои можете да изберете. 60 Херци и 120 Херци се двете стапки на освежување од кои можете да изберете на вашиот Retina екран. Брзина: 59.94 mph. 50 Херци е фреквенцијата.