Телефони со режач: зошто и кога да ги користите

Сподели на:

Телефоните со горилници и SIM-карактеристиките се поими поврзани со приватноста и безбедноста и тие ви даваат начин да ги задржите вашите комуникации и активности приватни. Проблемот е што тие често се расипуваат. Овој блог ќе ги разгледа различните аспекти на телефоните со режач и горилникот СИМ-картички и како можеме да останеме безбедни и приватни.

Без разлика дали сте сопственик на бизнис, патник или чест корисник на јавен Wi-Fi, треба да бидете загрижени за вашата безбедност и приватност. На крајот на краиштата, вашиот уред (и вашите лични информации) се неверојатно ранливи ако некој влезе во него. Телефонот со режач и SIM-картичката за горилници може да помогнат да се обезбеди дополнителна безбедност и приватност за вашиот уред.

Телефоните со режач се прилично здрав разум во денешно време. Иако не е нелегално да се поседуваат, тие можат да се користат за да се избегне откривање од властите. Како такви, луѓето кои сакаат да избегнат откривање често ги користат. Додека луѓето кои живеат под угнетувачки режими ги користат за да ја задржат анонимноста, дури и луѓето во западниот свет ги користат од причини за приватност.

Исто така прочитајте

Што е телефон со режач?

Што е телефон со режач

Терминот „режач телефон“ често се користи во филмови и ТВ емисии, но реалноста е дека терминот се користи за да се опише при-пејд мобилен телефон или SIM-картичка. Овие може да ги користат луѓе кои сакаат да го задржат својот идентитет приватен или едноставно сакаат да го задржат нивниот број приватен. Во САД, телефоните со горилници често се поврзуваат со криминалци или луѓе кои имаат што да сокријат, но во остатокот од светот, телефоните со горилници се легални.

Телефон со режач е привремен мобилен телефон што се купува со готовина и се отфрла откако ќе се користи за одредена намена. Името е изведено од фактот дека телефонот е „запален“ откако сопственикот ќе заврши со него. Кога некој зборува за телефон со режач, она на што обично се повикуваат е телефон што се користи за нелегални активности, како што се дилање дрога или проституција. Телефоните со режач исто така се користат од луѓе кои сакаат да ги задржат своите комуникации приватни затоа што се загрижени дека нивните комуникации се следат или дека се демнеат.

Причината зошто можеби сакате телефон со режач е затоа што не сакате некој да може да ве следи. Постојат многу причини зошто можеби сакате да ги задржите вашите комуникации и активности приватни. Можеби сте свиркач, можеби сте новинар или можеби сте вклучени во чувствителна деловна зделка. Каков и да е случајот, телефонот со режач е еден од начините да ги задржите вашите комуникации и активности приватни.

Што е SIM за режач?

Што е Burner SIM

СИМ со режач е SIM-картичка што можете да ја користите во мобилен телефон за која не сакате никој да знае. Може да се користи во уред со овозможена SIM-картичка, како таблет или лаптоп, и често се користи заедно со телефон со режач. SIM-картичката за режач е при-пејд SIM-картичка која е поврзана со телефонски број што можете лесно да го промените и се користи заедно со телефон со режач.

SIM-картичката за режач е алтернативен телефонски број или SIM-картичка што се користи за одредени или привремени цели. Телефоните со горилници се слични на SIM-картичките со режач, но тие се однесуваат на вистинските телефони што работат на SIM-картичката. Иако името е сосема соодветно за овој тип на производ, многу луѓе погрешно ги користат термините наизменично. Значи, што се SIM-картичките и телефоните со режач? И ако се прашувате зошто некому би му требале, не сте сами.

Многу луѓе купуваат SIM-картички и телефони со режач затоа што сакаат да ја заштитат својата приватност. Иако ова често се прави со нелегални активности на ум, има многу луѓе кои едноставно сакаат да се заштитат од растечкото прашање на кражба на идентитет. Кога купувате нова SIM картичка, добивате нов број кој е прикачен на таа картичка. Ако некој се обидува да стапи во контакт со вас, ќе се јави на тој број. Ако го изгубите телефонот, некој може да стапи во контакт со вас со повикување на бројот на картичката. Ова значи дека го чувате вашиот реален број безбеден со користење на SIM-картичка или телефон со режач.

Зошто користиме телефони со режач и СИМ со режач?

Телефон со режач е телефон што го купувате и го користите за да допрете до вашите контакти без да оставите трага.

 • Ако сте загрижени за некој да ја знае вашата локација, можете да користите телефон со режач за да остварувате тајни повици.
 • Ако сте во ситуација кога не можете да го користите вашиот обичен телефон или ако сакате да ги задржите вашите комуникации и активности приватни, можете да купите телефон со режач и да го користите ограничено време.
 • Во сегашното време, владите и другите ентитети секогаш бараат начини да ги шпионираат своите граѓани и може да биде тешко да се избегнат. Проблемот е што владите, корпорациите и сите други заинтересирани страни, вклучително и хакерите, стануваат сè пософистицирани кога станува збор за шпионирање поединци. Тие ќе користат телефони со горилници, горилници и SIM-картички за да ве спречат да го знаете нивниот вистински идентитет.
 • Се користи и од луѓе кои сакаат да ги задржат своите комуникации приватни. Дури и бизнисите користат телефони со горилници за да ги задржат приватните комуникациите на своите вработени.
 • Телефонот со горилникот и SIM-картичката на горилникот ви овозможуваат да имате привремен телефонски број што можете да го користите без да ги давате вашите приватни информации.
 • Можете да користите телефон со режач за да избегнете несакани повици или пораки. Ако добивате несакани повици или пораки, или ако некој ве вознемирува, можете да го избегнете ова со добивање на телефон со горилник.
 • Телефонскиот број ќе важи само одреден временски период, а после тоа време ќе ви треба нов телефон и нова SIM. Ова ви овозможува да имате нов број ако го користите истиот број долго време.
 • Побарувачката за приватност и безбедност на интернет е во пораст, и тоа е веќе подолго време. Причината е очигледна: со толку многу компании кои ве следат и се обидуваат да добијат што е можно повеќе информации, приватноста и безбедноста се од витално значење. Проблемот со приватноста и безбедноста е што таа не постои. Нема приватност и безбедност таму. Вашата приватност е добра како и приватноста на компанијата од која добивате информации. Некои компании ги чуваат вашите податоци и ги споделуваат со трети лица, а некои не. Некои компании имаат добро шифрирање, а некои немаат. Некои компании се обидуваат да ја заштитат вашата приватност, а некои не. Поентата е дека е невозможно да се гарантира приватноста и безбедноста. Ако треба да бидете целосно анонимни и да се уверите дека никој не може да ве следи, нема начин да го направите тоа освен со телефон со режач и SIM-картичка со режач.

Зошто не успеваат телефоните со режач и SIM-картичките со режач?

Зошто не успеваат телефоните со режач и SIM-картичките со режач

Телефон со режач е телефон што го купувате без да го поврзете со вашиот идентитет. Можете да купите отклучени телефони и да вметнете при-пејд SIM-картичка. Можете исто така да купите користен телефон и да користите при-пејд SIM картичка. Ако патувате, можете да купите SIM картичка и да ја вметнете во телефонот и да ја користите како локален телефон.

 • Ако користите телефон што не ви е регистриран. Не можете да го користите тој телефон за да се најавите на која било од вашите сметки и затоа, не можете да дадете телефонски број на некој друг. Ако треба да контактирате со некого, тоа мора да го направите од друг уред.
 • Ако купите користен телефон, немате поим што направил претходниот сопственик на него. Тоа значи дека може да има информации или следење што ќе ве следат наоколу. Можете да го избегнете ова со купување на нов телефон, но потоа треба да го регистрирате на вашето име, што предизвикува цела низа проблеми.
 • Дури и ако користите нов телефон, платена SIM-картичка и сметка на режач, постојат начини да го следите уредот што го користите.
 • СИМ-картичката на Burner може да има лоша врска - лоша врска може да биде предизвикана од лоша SIM или лош телефон
 • Телефонот со режач често може да се расипе поради таквата состојба.
 • Телефоните со режач не се целосно анонимни. Кога упатувате повик или испраќате текстуална порака со телефон со режач, вашата активност сè уште може да се следи. Всушност, може да се следи повеќе отколку ако сакате да упатите повик од вашиот обичен телефон. Тоа е затоа што повеќето телефони имаат уникатен IMEI број што може да се следи до SIM-картичка. Во една неодамнешна студија, тим истражувачи сакаа да видат колку е всушност анонимен горилникот. Тимот користеше прилагоден алгоритам за следење на IMEI броевите на телефоните. Алгоритмот можеше да поврзе телефон со режач со вистински телефон за само неколку секунди. Ова значи дека ако користите телефон со режач, вашата активност всушност може да се следи.
 • Може да се искористат телефоните со горилници. Во една неодамнешна студија, тим од истражувачи покажаа колку е лесно да се искористат телефоните со горилници. Тимот користеше прилагоден алгоритам за експлоатација на телефони со режач. Алгоритмот успеа да пробие во SIM-картичката на горилникот и да ја преземе контролата над него. Ова значи дека вашата SIM картичка на режач може да биде хакирана и да се користи без ваша дозвола.
 • Режач телефони е дека тие не се совршени. Тие, на пример, не можат да дојдат со многу функции. На пример, тие не можат да дојдат со најсовремените верзии. Ова значи дека ако сакате да бидете во тек со најновите верзии на софтверот, не треба да добивате телефон со режач. Тие исто така не треба да доаѓаат со многу простор за складирање. На пример, тие не треба да доаѓаат со повеќе од 32 GB простор за складирање. Ова треба да биде во ред за повеќето луѓе на кои не им треба многу простор за складирање.

Каде да се добие телефон со режач или Sim за режач?

Каде да добиете телефон со режач или Sim за режач

Дали знаевте дека има многу начини да добиете телефони со горилници? Ако барате да добиете телефон со режач, имате две главни опции.

 • Првите се традиционалните продавници кои се наоѓаат во кој било град или град. Можете да добиете телефон со горилник во локална продавница или дури и во продавницата за мобилни телефони.
 • Другата опција е да погледнете на интернет каде што можете да добиете телефон со режач кој е при-пејд. Предноста на добивањето телефон за изгореници на интернет е тоа што имате поголем избор на телефони. Можете да добиете телефон со режач што работи на која било мрежа. Недостатокот од добивањето телефон со горилник на интернет е тоа што доаѓа со повисока цена.

Најдобриот телефон што може да се користи како горилник е оној што можете да го набавите за ништо. Наоѓањето телефон со бесплатен режач може да биде едноставно како прелистување низ стар кабинет за електроника дома. Дури и ако веќе немате паметен телефон, стар телефон со функции од пред да станат популарни паметните телефони може да биде вашиот најголем телефон што гори. Земете припејд SIM-картичка од оператор што ја прифаќа, и ќе бидете подготвени да одите. Ако батеријата на вашиот мобилен телефон изумре, можете лесно да ја замените со нова.

Можно е да купите винтиџ телефон на eBay ако немате пристап до колекција на антички телефони. Погрижете се уредот да работи и батеријата да трае најмалку еден работен ден доколку купите претходно поседувана. Дополнително, Amazon и Newegg продаваат и нови телефони со функции, вклучувајќи ги и оние што сè уште се во кутијата. Многу кинески производители, вклучувајќи ги Нокиа, Алкател и БЛУ, продаваат мобилни телефони речиси за ништо.

Walmart, Right Aid, 7-Eleven, Target, Dollar General, Dollar Tree и 99 Cents Only, меѓу другите, продаваат евтини телефонски функции со или без при-пејд SIM-картички низ САД. Превозниците и MVNO, вклучително и Sprint, T-Mobile, Truphone и Page Plus на AT&T исто така продаваат горилници во Соединетите Држави. Повеќето од нив ќе ве чинат од 10 до 50 долари.

Заклучок

Во овој блог, ги разгледавме различните аспекти на телефоните со горилници и SIM-картичките и како тие можат да ви обезбедат начин да останете безбедни и приватни. Постојат голем број причини зошто можеби сакате да користите телефон со режач или SIM. Тие вклучуваат:

 • Чувајте ги вашите лични и професионални животи одвоени.
 • Чувајте ги вашите комуникации приватни.
 • Избегнување следење.

Како што можете да видите од овој блог, телефоните со горилници и SIM-картичките со режач имаат голем број различни намени и придобивки. Тие ви дозволуваат да имате ниво на приватност и безбедност до кое често е тешко да се дојде. Исто така, дадовме краток преглед на придобивките од телефоните со горилници и SIM-картичките со горилници. Се надеваме дека овој блог е корисен за да ви покаже како телефоните со горилници и SIM-карактеристиките со горилници можат да бидат одличен додаток во животот на личноста која е свесна за безбедноста.

Оставете коментар