Мапи

Како да го користите делот Упатство за мапи на Apple во iOS 15 за да најдете забавни работи што треба да ги правите

Апликацијата „Карти“ забележа голем број значајни подобрувања во iOS 15, вклучувајќи подобри упатства за возење, подобрени насоки за јавен превоз и поизвонредни насоки за пешачење со зголемена реалност (AR).

Apple воведе нова функција наречена Guidelines Home, кој содржи уреднички избрани водичи кои нудат совети за работи што треба да се прават во градовите каде што живеете или планирате патување.

Исто така прочитајте

Како да овозможите аудио со широк спектар на повик FaceTime во iOS 15
Како да ги ресетирате фабричките поставки HomePod Mini
Како да ја замаглите вашата позадина на повик FaceTime во iOS 15
Како да ја преместите лентата за пребарување адреси на iOS 15 Safari назад кон врвот

Како да го користите делот Упатство за мапи на Apple во iOS 15 за да најдете забавни работи што треба да ги правите

  • Повлечете ја картичката од главното мени нагоре со прстот во секое време во апликацијата Мапи за да ги истражите водичите на Apple.
  • Скролувајте надолу до делот „Избори на уредникот“ за да ги видите водичите што Apple ги промовира во моментов.
  • За да се вратите на главната почетна страница на водичи, наместо тоа, изберете Explore Guides.
Избира уредникот
Како да го користите делот Упатство за мапи на Apple во iOS 15 за да најдете забавни работи 1
  • Изборите на уредникот се наоѓаат на врвот на Домот на водичи, а потоа следат сезонските водичи, најновите водичи и на крајот градовите.
  • Има дел на дното на страницата што ви овозможува да пребарувате по издавач. На врвот на Домот на водичи, можете да се префрлате помеѓу глобалните и специфичните водичи за градовите на континентот со допирање на шевронот во горниот десен агол на страницата.
Забавни работи за правење
Како да го користите делот Упатство за мапи на Apple во iOS 15 за да најдете забавни работи 2
  • Откако ќе отворите водич, ќе ви биде претставена мапа со детали за локациите споменати во едиторијалот. За дополнителни информации, можете или да допрете на некое место или да скролувате надолу по водичот за да го прочитате неговиот краток опис.
  • Кон врвот на уредувачката секција има врски до веб-страницата на издавачот, како и избори за зачувување или споделување на водичот што штотуку сте го прочитале. Штом изберете да зачувате водич, ќе го најдете под „Мои водичи“ на главната картичка од менито „Карти“.
  • За да добиете дополнителни информации за пишување, допрете ја иконата над неа и таа ќе се појави на мапата.
  • За лесен пристап додека сте излезени, можете да креирате сопствен личен водич со допирање на копчето Додај веднаш до одредена локација во турата. Целосната статија ќе се отвори во Safari ако кликнете на копчето „Најди повеќе“.