Сè за рутерот

Сподели на:

Рутер е физички или виртуелен уред кој испраќа информации помеѓу два или повеќе пакети (прекинувачи на компјутерска мрежа). Рутерот ја проверува адресата на Интернет протоколот на дестинацијата на податочниот пакет, го пресметува најдобриот начин да стигне до дестинацијата и соодветно го проследува. Рутерите се вообичаен тип на портал. Ова е местото каде што повеќе мрежи се среќаваат каде било на Интернет. Стотици рутери можат да преместуваат пакети кога се префрлаат од една на друга мрежа на пат до крајната дестинација.

Во моделот за интероперабилност на отворен систем, рутерите се поврзани со мрежниот слој. Традиционалните рутери се индивидуални уреди кои користат сопствен софтвер. Виртуелните рутери, од друга страна, се примери на софтвер што ги извршуваат истите функции како физичките рутери. Виртуелните рутери вообичаено работат на сервери за стоки и работат сами или со други виртуелни мрежни функции како што се филтрирање пакети со заштитен ѕид, балансирање на оптоварување и оптимизација на мрежата за широка област. Други мрежни уреди, како што се безжичните пристапни точки и прекинувачи, може да имаат вградена функционалност на рутер.

Што е рутер?

Сè за рутерот

Рутерите поврзуваат модеми како што се оптички влакна, кабли и DSL модеми со други уреди, овозможувајќи комуникација помеѓу овие уреди и Интернет. Повеќето рутери, вклучувајќи ги и безжичните рутери, обично имаат повеќе мрежни порти кои поврзуваат повеќе уреди на Интернет. Рутерите обично се поврзуваат со модем преку интернет-кабел или WAN-порта, а всушност повторно се поврзуваат со мрежниот адаптер на жичен мрежен уред преку мрежен кабел. Безжичните рутери можат да користат различни безжични стандарди за поврзување со уреди кои поддржуваат употреба на одреден стандард.

IP адресата доделена на вашата WAN или интернет конекција е јавна IP адреса. IP адресата доделена на LAN конекцијата е приватна IP адреса. Приватната IP адреса доделена на рутерот е вообичаено стандардната порта за различни уреди во вашата мрежа. Безжичните и жичните рутери со повеќе конекции исто така делуваат како едноставни мрежни прекинувачи за уредите да комуницираат едни со други. На пример, можете да конфигурирате повеќе компјутери поврзани со рутер да споделуваат датотеки и печатачи едни со други.

Рутер е мал компјутер, како што е процесор или мемориски процесор, за обработка на дојдовни и појдовни податоци. Слично на оперативниот систем на вашиот компјутер, можете да преземате разни софтвери како на пр DD-WRT на вашиот рутер. Рутерот работи на мрежниот слој на OSI модел и ја користи рутирачката табела за да го разбере изворот на сообраќај и дестинацијата на ИТ мрежата.

Како да изберете рутер?

Ако сте во движење и дома, користејќи ја мобилната мрежа на вашиот мобилен телефон за да се поврзете со дигиталниот свет, мрежите Wi-FI веројатно се столбот на вашиот дигитален живот. Затоа, многу е важно да најдете рутер за Wi-FI оваа сезона или да ги надминете вашите очекувања и ќе бидат потребни најмалку неколку години за да се замени. Не сум сигурен што прави рутерот без стартување, Wi-FI рутерите во основа добиваат жична интернет конекција од модем и пристапуваат на интернет со сигнали од кој било уред способен за Wi-FI Уред што се претвора во безжичен уред за кој може да се користи.

За жал, купувањето рутер не е толку лесно како да го повлечете првиот рутер за да пронајдете производ од полица до продавница за електроника за широка потрошувачка. Тоа е затоа што постојат неколку различни типови на рутери, овие различни типови на рутери доаѓаат со некои различни функции, од кои некои може да ви бидат корисни, а некои не се.

Има многу работи што треба да ги имате на ум кога купувате рутер.

Само пред неколку години, безжичните рутери беа релативно глупави уреди што само го проширија Интернетот до вашиот дом или канцеларија. Сега тие нудат сè, од поддршка за многу радиофреквенции до алатки за управување со мобилни телефони. Заборавете на болната структура: најдобрите рутери може да се пофалат со повисоко ниво на стандардна интелигенција, што го олеснува поставувањето и користењето понапредни функции. Многу функции за кои претходно бараа важно мрежно знаење сега може правилно да се конфигурираат со кликнување на глувчето.

Имајќи го ова на ум, еве четири карактеристики на најсовремен безжичен рутер. Овие функции се вредни за времето и напорот потребни за поставување и употреба.

Мрежа за гости: Без разлика дали поставувате домашна мрежа или бизнис со пристап до гости, можете да го продолжите вашиот добредојден гостин со бесплатен WI-FI. Повеќето рутери на пазарот денес Вклучуваат функции кои обезбедуваат лесен пристап на гостите до вашата безжична мрежа. Ако сакате да дозволите пристап до вашите гости, препорачуваме редовно да ја менувате лозинката на вашиот гостин. При брзини од 4GHz и 5GHz, пристапот на гостите исто така може полека да се ограничи на мрежи од 2-4GHz. Некои производители на рутери ја додадоа можноста за ограничување на времето од денот или времето до кое гостите можат да пристапат за да обезбедат повисоко ниво на контрола.

Мобилни апликации: Контролите обезбедени од повеќето производители ви дозволуваат да ги менувате лозинките, да го контролирате пристапот до различни фреквенции и да го овозможите или оневозможите пристапот на гостите од повеќето паметни телефони.

Родителски контроли: Родителската контрола едноставно го спречува вашето дете да го посетува бесмислениот интернет. Во мало деловно опкружување, многу е корисно за јавно управување со сајтови кои не бараат навремен пристап. Провајдерите на рутери нудат различни нивоа на контрола, од фрагментирана содржина до контролни системи. Овие контролни нивоа го контролираат пристапот до деблокираните локации на стандардно ниво. Овие функции може да вклучат дополнителен слој на мрежна безбедносна заштита со специфични карактеристики кои ви дозволуваат да конфигурирате анти-фишинг и анти-малициозен софтвер.

Надворешно складирање: Додавањето на најновите рутери за надворешно складирање може да го направи болно споделувањето складирање податоци. Тековната генерација е најновите модели, USB 2.0 3.0 и SATA конекција, во зависност од моделот, рутерот нуди можност за директно поврзување на надворешната меморија. Ова ви овозможува да се додадете во поставките за мрежно складирање.

Како работи рутерот?

Рутерите се еден од неколкуте видови уреди кои се дел од водоводот на компјутерските мрежи. Јазлите, прекинувачите и рутерите примаат сигнали од компјутер или мрежа и ги испраќаат до други компјутери или мрежи, но рутерите се уреди кои го тестираат секој пакет на податоци додека поминува и точно одредуваат каде се потребни.

За да ги донесе овие одлуки, рутерот прво треба да биде свесен за два вида информации: адреса и мрежна структура. Веројатно користи ваква адреса кога пријател ќе ви испрати роденденска честитка за да ви ја достави дома. Адресата има неколку делови за да им помогне на луѓето во Поштенската служба да донесат писма до вашиот дом. Поштенскиот број може да го забрза процесот, но дури и ако немате поштенски број, картичката ќе оди во вашиот дом се додека вашите пријатели ги вклучуваат државата, градот и адресата. Оваа адреса може да се прикаже како логичка адреса. Ова е затоа што некој објаснува како да ви испрати порака.

Оваа логична адреса обично се поврзува со физичка адреса што се појавува само кога купувате или продавате недвижен имот. Парцелата за истражување на земјиштето и домувањето, географската ширина, должина или предметниот дел обезбедува правен опис или адреса за имотот.

Рутирање е способност да се препрати IP пакет на податочен пакет со адреса на Интернет протокол од една мрежа во друга. Мисијата на рутерот е да се поврзе со мрежите во вашата организација и да управува со сообраќајот во тие мрежи. Рутерот обично има најмалку две картички за мрежен интерфејс или нејзин NIC за да може да се поврзе со други мрежи.

Рутерот ги одредува најбрзите патеки за податоци помеѓу мрежни уреди и пренесува податоци по тие патеки. За да го направите ова, рутерот го користи она што се нарекува метричка вредност или приоритетен број. Ако рутерот има опција со две ленти на истата локација, се избира маршрутата со најниска измерена вредност. Мерењата се чуваат во рутирачката табела. Рутирачката табела зачувана на рутерот е список на сите можни правци на мрежата.

Кога рутерот прима IP пакет што треба да се премести на друга локација на мрежата, тој ја бара IP адресата на пакетот и ги бара информациите за рутирање во рутирачката табела. Ако сте мрежен администратор, треба да ги дијагностицирате проблемите со рутирачката табела, без оглед на вашето ниво на блискост со протоколот за насочување.

Прочитајте повеќе | Сè што сакате да знаете за најдобар софтвер за плаќање по глава во 2021 година

Оставете коментар